Életmód

Galagonyával és Q10 vitaminnal harcolhatunk a szívbetegségek ellen

A szívizom erősítésre használhatóak a galagonya patikaszerei és a koenzim Q10 készítményei. A panaszok a kor előrehaladtával nőhetnek. Idősebb korban a szív pumpáló erejének a csökkenése, a szívizom gyengülése életveszélyes panaszokhoz is vezethet.

Galagonyával és Q10 vitaminnal harcolhatunk a szívbetegségek ellen
A galagonya és a belőle készült termékek segítik a szívműködést.
Fotó: Wikipedia

Ha a szívizom veszít az erejéből és a szívösszehúzódások ereje csökken, akkor kevesebb vér pumpálódik az erekbe. Az oxigénben és tápanyagokban dús vér hiányának pedig az egész szervezet kárát láthatja. A kórkép a szívelégtelenség, aminek különbözős súlyossági fokozatú stádiumai vannak.

A szívelégtelenség első tünetei közé a fizikai teljesítőképesség csökkenése és a fáradékonyság tartozik. Emellett jelentkezhet köhögés, a bokák és a lábszárak dagadása, illetve előrehaladottabb állapotokban  folyadékfelszaporodás a has és tüdő környékén.

Létezik ugyan gyógyszeres kezelés a szívizom támogatására, az összehúzódások erejének a fokozására, azonban a gyógyszeres terápia lehetőségei korlátozottak. Az eredeti állapot visszafordítására nem képesek a gyógyszerek sem. Jó esetben a további állapotromlás akadályozható meg segítségükkel.

Szívvitaminokkal egészíthetjük ki a szívelégtelenség gyógyszeres  kezelését. A gyógynövények és a vitaminszerű anyagok között vannak olyanok, amik hozzájárulhatnak a szívizmok erősítéséhez, a vérellátás javításához. A gyógynövények közül a galagonya készítményei emelhetők ki, a vitaminszerű anyagok közül pedig a koenzim Q10.  

Magyarország nemzetközi összehasonlításban a nagy szív- és érrendszeri rizikójú országok közé tartozik - emlékeztet összeállításában a Blikk. Hazánkban körülbelül minden ötvenedik embert érint a szívelégtelenség enyhébb vagy súlyosabb formája. Ennek ismeretében még nagyobb szerep hárul azokra az alternatív kezelési lehetőségekre, amik a szívelégtelenség terápiájában alkalmazott gyógyszerek mellett alkalmazhatók.

 A galagonya összetevői javítják a szívizom vérellátását és anyagcsere-folyamatait. Galagonya adásával kapcsolatos klinikai vizsgálati eredmények különösen jónak bizonyulnak a szívelégtelenség enyhébb stádiumaiban. Emellett a galagonya-alapú szerek a kedvezőtlen vérzsírszintek, az angina és a szívritmuszavarok kezelésében is pozitív hatásúak lehetnek. Galagonyás készítmények, sok esetben kombinációban az érrendszer egészségét szolgáló fokhagymával és/vagy páfrányfenyővel, kaphatók a gyógyszertárakban.

A koenzim, vagy CoQ10 az életkorral csökken a szervezetben, illetve a CoQ10 esetleges hiánya kapcsolatba hozható a szívbetegségekkel. Számos klinikai vizsgálat eredményei mutatnak rá arra, hogy a szívelégtelen betegeknél a koenzim Q10 adagolása a fizikai teljesítőképesség javulásához, a kórkép miatti elhalálozás csökkenéséhez járul hozzá.  

Forrás: Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom