Egészség
Öt alternatíva, még a zabpehelynél is jobb reggelire
Nem kell mindig zabpehelynek lennie

Nem kell mindig zabpehelynek lennie: köles, rizspehely és társai sok változatosságot hoznak a reggelibe.
A klasszikus zabkása zabpehelyből és forró vízből vagy meleg tejből áll. Ha a zabpehely hosszú távon túl monotonná válik számodra, itt az ideje néhány ízletes, egészségesebb alternatívának.
Öt alternatíva biztosítja a változatosságot a reggelinél
Más pelyhek és gabonafélék is tökéletesek alapként - pozitív mellékhatásokkal - írja az ÖKO-TEST.
1. Gluténmentes rizspehely – jó az allergiásoknak
A kis Rizspehely döntő előnyt kínálnak az allergiások számára más gabonafélékhez képest: gluténmentesek. A komplex szénhidratáknak köszönhetően hosszú ideig jóllakottan tartanak, és még a sóvárgást is megelőzhetik.
A rizspehely tökéletes egy éjszakai zabhoz friss gyümölccsel vagy más ízletes feltéttel.
100 gramm rizspehelyenként: 345 kCal, 7,2 g fehérje, 74,1 g szénhidrát, 2,2 g zsír
2. Kamut pehely – elfelejtett szuperétel
Kamut egy úgynevezett ősi gabona, amely Egyiptomból származik. Több mint 6,000 évvel ezelőtt termesztették, de azóta sok feledés homályába merült.
A Kamut pehely hasonló a zabpehelyhez, csak a méret különbözteti meg a termékeket: a Kamut pehely körülbelül kétszer akkora, mint a zabpehely.
A Kamut akár 40 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint más búzafajták, így tökéletes az izomépítéshez.
Ezenkívül a telítetlen zsírsavak, aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége is meghaladja a többi búzafajtát - igazi mindenes.
100 gramm kamut pehely: 384 kCal, 19,6 g fehérje, 68,2 g szénhidrát, 2,6 g zsír
3. Quinoa – fekete, fehér vagy piros
Quinoa Különböző változatokban kapható, a feketétől a pirosig, szürkéig, rózsaszínig, liláig, sárgáig és zöldig. Főleg fehér, fekete és vörös quinoa ismert.
A fehér quinoa szemek a legenyhébb ízűek, így édes és sós ételekhez egyaránt alkalmasak - többek között zabkásához tökéletesek. Ha gyorsan látni szeretnéd: használj puffasztott quinoát.
Magas vastartalma miatt a quinoa ideális tápanyagforrás vegetáriánusok és vegánok számára.
100 gramm quinoában: 369 kCal, 12,2 g fehérje, 62,4 g szénhidrát, 5,9 g zsír
4. Kölespehely – a világ egyik legrégebbi gabonaféléje
Köles Az édes füvek nemzetségébe tartozik - és a világ egyik legrégebbi gabonafajtája.
A fluorban, kénben, foszforban, magnéziumban és káliumban gazdag köles igazi mindenes és kiválóan helyettesíti a zabpelyhet.
Ez még nem minden: Más gabonafélékhez képest a köles különösen nagy mennyiségű szilíciumot tartalmaz, amely építő és tartó funkcióval rendelkezik, és így erősítheti a kötőszövetet.
Ezenkívül a kölespehely gazdag vasban, fehérjében, C-, E-vitaminban és különféle B-vitaminokban. Ráadásul: gluténmentesek.
100 gramm kölespehelyenként: 353 kCal, 9,8 g fehérje, 68,8 g szénhidrát, 3,9 g zsír
5. Kendermag – fehérjeforrás
Legyen szó pékárukról, teákról, sörről vagy akár édességekről: a kender ma már számos élelmiszerben megtalálható.
Tehát itt az ideje, hogy a magokat a reggeli zabkása zabpehely helyettesítőjeként tekintsük.
Kendermag értékes fehérjéket biztosíthat. Nagyon magas, akár 25 százalékos fehérjetartalmuk is van. Ezenkívül a kendermag fontos omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezek fontosak a szervezet működési képessége szempontjából.
Ezenkívül a kendermag tele van fontos antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást és megkötik a szabad gyököket.
100 gramm kendermag (hámozatlan): 456 kCal, 21 g fehérje, 7,4 g szénhidrát, 31,6 g zsír
Ilyen egészséges a rizspehely, a köles és hasonlók.
Az alternatívák további előnyei: A rizspehely különösen gazdag összetett szénhidrátokban, a kendermag sok egészséges zsírt tartalmaz, a köles vitaminokban gazdag, a kamut pehely magas fehérjetartalmával győz meg, a quinoa pedig a napi vasszükséglet 50 százalékát fedezi.
