Egészség

Ezek az agyat leginkább károsító gyorsételek

Nő a kognitív károsodások kialakulásának kockázata

A Virginia Tech kutatói a gyorsétel-piramisra összpontosítva, hogy rangsorolják a legkárosabb tagjait, felfedezték, hogy az ultrafeldolgozott húsok és italok a legrosszabbak az agy egészségére.

Ezek az agyat leginkább károsító gyorsételek
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Marijan Murat

Azoknál az egyéneknél, akik ezen élelmiszerek bármelyikéből egy vagy több extra adagot fogyasztottak, jelentősen megnövekedett a kognitív károsodások kialakulásának kockázata, beleértve a demencia olyan formáival kapcsolatos rendellenességeket is, mint az Alzheimer-kór.

Hasonló tanulmányok korábban általában feltárták az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) káros hatásait, bár a kutatók még nem hasonlították össze a diszkrét kategóriákat. Az UPF-ekben gazdag étrend egészségügyi költségeiről ma már ismert, hogy magukban foglalják az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket, a szorongást, a depressziót és a minden okból bekövetkező halálozás növekedését.

Nem meglepő, hogy a magas UPF-tartalmú étrend káros hatással van az agy egészségére is. Egy konkrétabb kérdés azonban továbbra is fennállt: milyen konkrét gyorsételek hajtották ezeket az asszociációkat, ha voltak ilyenek?

A válasz (sajnos sokak számára) magában foglalja a kulináris tudomány által ismert legtöbbet fogyasztott kényelmi ételeket: a húsokat és italokat, ami azt jelenti, hogy a húskedvelő pizzája és a kóla együttesen dupla agybombát hozhat létre.

A kognitív hanyatlás általános összefüggésének tesztelésére a kutatók általános agyi egészségügyi értékeléseket alkalmaztak. Tesztelték mind az azonnali, mind a késleltetett visszahívási képességet, valamint más értékeléseket, például visszaszámlálást vagy több szám egymás utáni kivonását.

A cukorral édesített italok, például az üdítők, a jeges teák és a cukros gyümölcsitalok csak egy kicsit kevésbé rosszak, mivel azoknál az egyéneknél, akik naponta legalább egy adagot fogyasztottak, 6 százalékkal nőtt a kognitív problémák kialakulásának kockázata.

Érdekes módon a tanulmány megállapította, hogy a teljes UPF-fogyasztás nem volt szignifikánsan összefüggésben a kognitív károsodás megnövekedett kockázatával. Más UPF-ek sem, például krémek, édességek, sós rágcsálnivalók, gabona- és tejalapú élelmiszerek vagy készételek.

Ennek megfelelően ez az új kutatás azt mutatja, hogy a betegeknek egyszerű, ha nem is feltétlenül könnyű útjuk van agyuk egészségének védelmére: étrendi változtatásokat hajtanak végre az ultrafeldolgozott húsok és üdítők elkerülése érdekében.

Valójában a gyorsételek túlzott mennyisége döbbentő lehet. 2020-ban vásárolt élelmiszerek mintegy 65 százaléka és az italok 38 százaléka UPF-nek minősült, amelyet magas ipari feldolgozás, valamint mesterséges színezékek, aromák és emulgeálószerek jelenléte jellemez – olyan adalékanyagok, amelyek nincsenek jelen a házi készítésű ételekben.

Ezenkívül mind a fiatalabb generációk, mind az idősebb felnőttek napi kalóriájuk több mint felét ezekből az UPF-ekből kapják.

A szerzők azt sugallják, hogy a főzőtanfolyamok döntő fontosságú egészségügyi beavatkozást kínálhatnak - az enni és az elkészítés ismerete fél sikert jelenthet a jobb ételválasztás során.

Ahogy a Virginia Tech humán fejlődéssel foglalkozó tudósa, Ben Katz arra a következtetésre jut: "Egy dolog diétát követni, de egy másik dolog megadni [az embereknek] a főzési készségeket az étrend elkészítéséhez." Tehát bár a gyorsételek statisztikái ijesztőnek tűnhetnek, legalább van egy világos és megvalósítható stratégia a csökkenés kezelésére - írja a ScineceAlert.

Kapcsolódó írásaink