Életmód

Ez a szuperétel az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke

Vitaminokban gazdag és csökkenti a koleszterinszintet

Az RBC-Ukrajna felhívta a figyelmet a kelbimbó egyedülálló előnyeire és arra, kinek nem szabad enni - írja a Sports.kz.

Ez a szuperétel az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke
Biozöldségfarm szántóföldjén szüretelt kelbimbó
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/DPA/Jens Kalaene

Ez az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke: egy igazi a szuperétel, ami a legtáplálóbb a világon.

Mire jó a kelbimbó?

A kelbimbó a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere. A tanulmány azt állította, hogy ez a minikáposzta kalciumban és C-vitaminban gazdag.

A vadkáposzta egy termesztett változata, ami segíthet megelőzni számos gyakori rákos megbetegedést. Évente többször ajánlatos fogyasztani ahhoz, hogy bármilyen hasznot láthassunk belőle.

A csírák rákellenes növényi vegyületeket, köztük glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok méregtelenítésében és eltávolításában a szervezetből.

Egy másik tanulmány szerint a káposztás zöldségek (mint a brokkoli és a karfiol) étrendbe való beillesztése csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Sokan nem kedvelik a kelbimbót a természetesen kesernyés íze miatt.

Egy adag 80 g főtt kelbimbó biztosítja:

  • 28 kcal;
  • 2,3 g fehérje;
  • 1,0 g zsír;
  • 2,8 g szénhidrát;
  • 3,3 g rost;
  • 256 mcg karotin;
  • 88 mcg folsav;
  • 48 mg C-vitamin.

Egy tanulmány, amely a napi 300 gramm főtt kelbimbó fogyasztásának hatásait vizsgálta, 28%-os csökkenést mutatott ki az oxidatív károsodásban. Ezt a károsodást általában a gyulladás okozza, és a káposztás zöldségről kiderült, hogy különösen hasznos e gyulladásos hatások csökkentésében.

A kelbimbó különösen gazdag egy kaempferol nevű növényi vegyületben. Ezt az antioxidánst számos egészségügyi előnye miatt vizsgálták, beleértve a szív egészségét is.

Kinek nem szabad kelbimbót ennie?

A legtöbb ember számára a kelbimbó egészséges választás. Ha azonban pajzsmirigyproblémái vannak, minimalizálnia kell a káposztafélék fogyasztását.

Ezek a zöldségek ugyanis megzavarhatják a jód felszívódását, amely elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok termelődéséhez. Érdemes azonban észben tartani, hogy ésszerű mennyiséget kell enni belőle.

A kelbimbó magas rosttartalmú élelmiszer, ami a legtöbb ember számára nagyon előnyös, mivel támogatja az emésztési folyamatot, és üzemanyagforrás a bélben található egészséges baktériumok számára.

A magas rosttartalmú élelmiszerek azonban egyeseknél haspuffadást és gázképződést okozhatnak, ez különösen igaz a gyulladásos bélbetegségben, Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőkre.

Kapcsolódó írásaink