Életmód
Ez a szuperétel az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke
Vitaminokban gazdag és csökkenti a koleszterinszintet
Ez az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke: egy igazi a szuperétel, ami a legtáplálóbb a világon.
Mire jó a kelbimbó?
A kelbimbó a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere. A tanulmány azt állította, hogy ez a minikáposzta kalciumban és C-vitaminban gazdag.
A vadkáposzta egy termesztett változata, ami segíthet megelőzni számos gyakori rákos megbetegedést. Évente többször ajánlatos fogyasztani ahhoz, hogy bármilyen hasznot láthassunk belőle.
A csírák rákellenes növényi vegyületeket, köztük glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok méregtelenítésében és eltávolításában a szervezetből.
Egy másik tanulmány szerint a káposztás zöldségek (mint a brokkoli és a karfiol) étrendbe való beillesztése csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Sokan nem kedvelik a kelbimbót a természetesen kesernyés íze miatt.
Egy adag 80 g főtt kelbimbó biztosítja:
- 28 kcal;
- 2,3 g fehérje;
- 1,0 g zsír;
- 2,8 g szénhidrát;
- 3,3 g rost;
- 256 mcg karotin;
- 88 mcg folsav;
- 48 mg C-vitamin.
Egy tanulmány, amely a napi 300 gramm főtt kelbimbó fogyasztásának hatásait vizsgálta, 28%-os csökkenést mutatott ki az oxidatív károsodásban. Ezt a károsodást általában a gyulladás okozza, és a káposztás zöldségről kiderült, hogy különösen hasznos e gyulladásos hatások csökkentésében.
A kelbimbó különösen gazdag egy kaempferol nevű növényi vegyületben. Ezt az antioxidánst számos egészségügyi előnye miatt vizsgálták, beleértve a szív egészségét is.
Kinek nem szabad kelbimbót ennie?
A legtöbb ember számára a kelbimbó egészséges választás. Ha azonban pajzsmirigyproblémái vannak, minimalizálnia kell a káposztafélék fogyasztását.
Ezek a zöldségek ugyanis megzavarhatják a jód felszívódását, amely elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok termelődéséhez. Érdemes azonban észben tartani, hogy ésszerű mennyiséget kell enni belőle.
A kelbimbó magas rosttartalmú élelmiszer, ami a legtöbb ember számára nagyon előnyös, mivel támogatja az emésztési folyamatot, és üzemanyagforrás a bélben található egészséges baktériumok számára.
A magas rosttartalmú élelmiszerek azonban egyeseknél haspuffadást és gázképződést okozhatnak, ez különösen igaz a gyulladásos bélbetegségben, Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőkre.