Egészség

Szinte minden ételben benne van, mégis nagyon veszélyes ez az adalékanyag

A lantibiotikumot szinte mindenben használják a sörtől a kolbászon át a sajtokon keresztül, a mártogatós szószokig

Egy új tanulmány szerint egy általánosan használt élelmiszer-adalék megzavarhatja az egészségünk megőrzéséhez szükséges, mikrobiális bélbaktériumokat. A lantibiotikum egy módosított aminosavlánc, amelyet a baktériumok szaporodásának megakadályozására adnak az élelmiszerekhez. Ez az első, természetes tartósítószer, ami megöli az úgynevezett gram-negatív baktériumokat – írja az Origo.

Szinte minden ételben benne van, mégis nagyon veszélyes ez az adalékanyag
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Hegedüs Róbert

A lantibiotikumot szinte mindenben használják a sörtől a kolbászon át a sajtokon keresztül, a mártogatós szószokig – derül ki a kutatásból, amelyet a Chicagói Egyetem kutatói az ACS Chemical Biology című szaklapban tettek közzé.

A nizint, a lantibiotikum egyik népszerű típusát a tehenek tejmirigyeiben élő baktériumok termelik, és az új tanulmány szerint hatással lehet a kórokozókra és a hasznos, szervezetünkkel szimbiózisban élő (kommenzális) bélbaktériumokra az emberi szervezetben. A Lactococcus lactis nevű baktérium segítségével állítják elő a tejből. Ipari mennyiségben való szintetizálásra nem alkalmas, ezért az összes felhasznált nizin természetes eredetű.

Antibakteriális hatása miatt leginkább sajtokban alkalmazzák, ezáltal az élelmiszer jóval tovább eltarthatóvá válik.

Előfordulhat más tejtermékekben, konzerv-ételekben, húsételekben, sörben, liszttartalmú élelmiszerekben, savanyúságokban és mézben egyaránt.

A nizin lényegében egy antibiotikum, amelyet már régóta adnak az élelmiszereinkhez, de még nem vizsgálták kellőképpen, hogy milyen hatással lehet a bélmikrobáinkra – mondta a, Zhenrun Zhang, a tanulmány szerzője. – Bár nagyon hatékony lehet az élelmiszerek szennyeződésének megelőzésében, nagyobb hatással lehet az emberi bélmikrobáinkra is.

Zhang és munkatársai az emberi bélbaktériumok genomjának nyilvános adatbázisát vizsgálták, hogy azonosítsák azokat a géneket, amelyek hat különböző, a nizinhez hasonló lantibiotikumot termelnek.

Ezután ezeknek a lantibiotikumoknak a változatait állították elő, hogy teszteljék a kórokozókra és a bélben élő baktériumokra gyakorolt hatásukat.

Az új kutatás szerint ezek a lantibiotikumok elpusztították a kórokozókat, de a hasznos baktériumokat is.

Ez a tanulmány az elsők között mutatja be, hogy a bél hasznos baktériumai érzékenyek a lantibiotikumokra, és néha érzékenyebben reagálnak, mint a kórokozók – magyarázta Zhang egy közleményben. – A számos élelmiszerben megtalálható lantibiotikumok szintjével nagyon valószínű, hogy a bélrendszerünk egészségére is hatással lehetnek.

A tudósok szerint nagyon úgy tűnik, hogy a lantibiotikumok és a lantibiotikum-termelő baktériumok nem feltétlenül tesznek jót az egészségnek.

Épp ezért keresik a módját annak, hogyan lehetne ezeket a lehetséges rossz hatásokat ellensúlyozni, miközben kihasználják előnyösebb, antimikrobiális tulajdonságaikat.

Kapcsolódó írásaink