Egészség

Miért ébredünk fel hajnali 3 és 4 óra között?

A hormonszintünk könnyen felborul hajnalban

Sokan szenvedünk álmatlanságban. Van, amikor nehezen alszunk el, máskor pedig felébredünk hajnali 3 és 4 óra között, és nem tudunk visszaaludni. Ez utóbbit a szakorvosok farkasórának nevezik, mert akkor csak a farkasok vannak ébren – rajtunk kívül, olvashatjuk a Blikken megjelent cikkben. 

Miért ébredünk fel hajnali 3 és 4 óra között?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A hajnali ébredés a hormonszintünkkel, pontosabban a melatonin, a szerotonin és a kortizol kölcsönhatásával állunk szemben. A melatonint alvási hormonként ismerjük, amelyet a szervezetünk a sötétben felszabadít, majd a jó körérzet hormonjává, vagyis szerotoninná alakítja. A kortizol felszabadulása pedig a szervezet stresszreakciója.

Hajnali 3 óra körül a testhőmérsékletünk alacsonyabb, a melatoninszintünk magas, a kortizol- és szerotoninszintünk alacsony. A hormonháztartásunk könnyen felborul, így könnyebben felébredünk. Ilyenkor különösen érzékenyek vagyunk a félelemre és a pesszimizmusra, és elindulhat egy negatív gondolatspirál.

Csak akkor feküdjünk vissza, ha fáradtak vagyunk. Különben szépen, lassan álljunk fel, igyunk egy pohár vizet. Kerüljük a mobiltelefont, számítógépet, hacsak nincs a készüléken kék fényszűrős éjszakai üzemmód, ami nem bántja annyira a szemünket. Próbáljuk meg a 4-4-4 légzéstechnikát, vagyis négy másodpercig szívjuk be a levegőt, tartsuk vissza négy másodpercig, majd lélegezzük ki ismét négy másodpercig. Ez segít megnyugtatni, és újra el is tudunk aludni. Ha 15-20 perc elteltével még mindig ébren vagyunk, akkor kapcsoljunk lámpát és olvassunk valami nem túl érdekfeszítő könyvet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom