Családi kisokos 2.

Július 1-jével az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv négy, 2020. január 1-jétől pedig további három pontja lép életbe

Számos felvetés merült fel a támogatások igénylésével kapcsolatban, amelyeket a Család.hu-n megtalálható információk alapján igyekszünk megválaszolni. További kérdéseiket várjuk a csalá[email protected] címre.

„Négy gyermekünk van. Az ingatlanvásárlásra vonatkozó harmincötmillió forintos értékhatár eltörlése után nincs felső limit? A tizenötmillió forintos kedvezményhez továbbra is a 2,75 millió forintos vissza nem térítendő támogatás kapható?”

–  A július elsejétől életbe lépő családok otthonteremtési kedvezményével, azaz a csokkal kapcsolatos szabályozás használt lakások esetében eltörli a korábbi harmincötmillió forintos értékhatárt, a hatálybalépéstől kezdve tehát nincsen felső korlátja a vásárlásnak. Az ingatlannak továbbra is meg kell felelnie azonban a korábbi feltételeknek, vagyis hasznos alapterületének egy gyermek esetén el kell érne a negyven, két gyermeknél az ötven, három gyermeknél a hatvan, négy vagy több gyermek esetén pedig a hetven négyzetmétert. A második kérdésben szereplő vissza nem térítendő állami támogatás egy gyermek után hatszázezer forint, két gyermek után egymillió-négyszázezer forint, három gyermek után kétmillió-kétszázezer forint, négy gyermek után pedig valóban kétmillió-hétszázötvenezer forint. A vissza nem térítendő támogatás tehát a kérdező négy gyermeke esetében egy legalább hetven négyzetméteres lakásra igényelhető kétmillió-hétszázötvenezer forint értékben. Fontos hozzátenni, hogy a használt lakásokra érvényes csok esetében az igényelhető kedvezményes hitel összege tizenötmillió forint.