Családi kisokos 1.

Július 1-jével az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv négy, 2020. január 1-jétől pedig további három pontja lép életbe.

Számos felvetés merült fel a támogatások igénylésével kapcsolatban, amelyeket a család.hu-n megtalálható információk alapján igyekszünk megválaszolni. További kérdéseiket várjuk a csalá[email protected] címre.

"Harmincnégy éves vagyok, folyamatos biztosítotti jogviszonnyal, tanulmányokkal vagy munkával eltöltött évekkel. Három gyermekem van első és egyetlen házasságomból. Rám vonatkozik-e a három gyermek után járó tízmillió forintos babaváró támogatás? Harminckét éves koromra megszületett már három gyermekem, tehát a magyar átlaghoz képest "teljesítettem". Igényelhetem a tízmilliós támogatást?"

- A babaváró támogatás felvételéhez a kérdező estében minden feltétel teljesül, hiszen a feleség 18-40 év közötti, rendelkezik legalább három év biztosítási jogviszonnyal és az első házasságában él. Ugyanakkor amennyiben nem tervez több gyermeket, bár igényelhetné a támogatást, teljesen vissza is kéne fizetnie azt. A babaváró hitel a gyermekszületések számát tekintve a családok otthonteremtési kedvezményétől (csok) abban különbözik, hogy míg utóbbi esetében a kedvezmény a felvételkor már megszületett gyermekek után is jár, addig előbbinél a támogatás visszafizetéséhez (vagy az elengedéshez) járó segítségek a támogatás felvétele után megszületett gyermekekkel lépnek életbe. Vagyis, az első gyermek megszületése után három évig szünetel a törlesztés, a második után ugyancsak három évre felfüggesztik a visszafizetést és a tartozás hamrinc százalékát elengedik, a harmadik gyermek világrajötte után pedig a tízmillió forint fennmaradó részét sem kell már kiegyenlíteni, azt átvállalja az állam. A babaváró támogatás igénylésekor már megszületett gyermekek után azonban nem jár a visszafizetési kedvezmény.