Családi kisokos 12.

Július 1-jével az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv négy, 2020. január 1-jétől pedig további három pontja lép életbe

Számos felvetés merült fel a támogatásokkal kapcsolatban, ezeket a Csalad.hu-n lévő információk alapján igyekszünk megválaszolni. További kérdéseiket várjuk a [email protected] címre.

A tízmillió forintos babaváró hitellel kapcsolatban érdekelne, hogy miért csak a férfinak megengedett, hogy ne az első házasságában éljen a felvételkor? Illetve, egy negyedik gyermeknek mikor „kell” születnie, hogy jogosultak legyünk az szja-mentességre?

A babaváró támogatással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban arról, kinek „kell” a felvételhez az első házasságában élnie. A szabály szerint ha a hitelt igénylő házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, kinek hányadik házassága az éppen aktuális. Ám ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. Ebben az esetben sem kritérium, hogy csak a férfi lehet elvált, a nő is kötheti többedik házasságát, amennyiben párja vele először lép frigyre. Az élethosszig tartó, édesanyákra vonatkozó szja-mentesség pedig minden négygyermekes nőre vonatkozik, azokra, akiknek már van négy vagy több gyermekük és azokra is, akiknek jelenleg kettő vagy három van, de valamikor születik még egy.