Családi kisokos 9.

Július 1-jével az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv négy, 2020. január 1-jétől pedig további három pontja lép életbe


Számos felvetés merült fel a támogatásokkal kapcsolatban, ezeket a Csalad.hu-n lévő információk alapján igyekszünk megválaszolni. További kérdéseiket várjuk a [email protected] címre.

A babaváró támogatással kapcsolatban kérdezem, hogy felveheti-e a hitelt az a férjezett, háromgyermekes, harminchat éves anya is, aki nem akar többet szülni? Vagy a támogatáshoz még egy gyermeket kellene vállalni? Illetve ha a negyedik gyermek július 1-je után születik meg, akkor is „csak” a felfüggesztést lehetne igényelni?

Sok kérdés érkezik lapunkhoz azzal kapcsolatban, hogy a legfeljebb tízmillió forintos babaváró támogatás igénylésénél számítanak-e a már meglévő gyermekek. A válasz nem, mivel a kamatmentes hitel törlesztéséhez a kedvezmények csak az igénylést követően megszületett gyermekek után hívhatók le. Ennek értelmében a hitelszerződés megkötése után az első gyermek születését követően a visszafizetés három évig szünetel, a második baba után szintén három évig nem kell fizetni a részleteket, illetve a tartozás harminc százalékát átvállalja az állam, a harmadik gyermek után pedig a fennmaradó összeg egészét elengedik. Fontos tudni, hogy a szabad felhasználású hitel maximális összege tízmillió forint, ugyanakkor ennél kisebb összeget is lehet igényelni. A kérdező második kérdésére a válasz igen, amennyiben a már meglévő három gyermek mellé a hitelszerződés megkötését követően újabb baba érkezik a családba, a felvett támogatás törlesztése három évig szünetel. A további kedvezmények a további gyermekek születésével élesednek.