Családi kisokos 8.

Július 1-jével az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv négy, 2020. január 1-jétől pedig további három pontja lép életbe

Számos felvetés merült fel a támogatásokkal kapcsolatban, ezeket a Csalad.hu-n lévő információk alapján igyekszünk megválaszolni. További kérdéseiket várjuk a [email protected] címre.

„Van olyan ismerősöm (nem is egy), ahol az anya halála miatt az özvegyen maradt édesapa újranősült, majd született még közös gyermekük. Így ugyan van négy-hat gyermek is, de a jelenlegi házasságban csak egy-kettő közös. Mi van az örökbe fogadott gyermekekkel, ha így lett valaki négy-hat gyermekes?

A tízmillió forintos babaváró támogatás egyikújdonsága, hogy annak kedvezményes törlesztése az örökbe fogadott gyermekek után is jár. Azonban sokak számára nem világos, hogy a visszafizetésre érvényes kedvezmények ennek az intézkedésnek az esetében kizárólag a hitelszerződés megkötése után született babákkal lépnek életbe, a már meglévő – akár vér szerinti, akár örökbe fogadott – gyermekek után nem járnak, tehát azok száma nem számít bele. Nem teljesen egyértelmű, hogy a kérdező melyik családtámogatási forma igénylésének feltételeiről kérdez. Ugyanakkor például a babaváró támogatás esetében a megözvegyülés az alábbi következményeket vonja maga után: ha a támogatást igénylő házasfelek egyike a kölcsön folyósításától számított öt éven belül meghal, és még fenáll valamilyen összegű tartozásuk, akkor hat hónapon keresztül a kamattámogatás nem szűnik meg, ezen időtartam alatt pedig a törlesztési kötelezettség szünetel. Amennyiben a megözvegyült fél a kölcsön folyósításától számított öt éven belül új házasságot köt, a kedvezményes törlesztés időtartama újrakezdődik, vagyis az eredeti szerződés szerinti feltételekkel érvényesíthető a gyermekvállalási támogatás. Érdemes részletesen tájékozódni a családtámogatási formák mindegyikéről például a Csalad.hu oldalon, s attól függően, hogy a kérdező milyen célra fordítaná az igényelhető összeget, minden bizonnyal talál a saját élethelyzetének megfelelő támogatást.