Családi kisokos 7.

Július 1-jével az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv négy, 2020. január 1-jétől pedig további három pontja lép életbe

Számos felvetés merült fel a támogatásokkal kapcsolatban, ezeket a Csalad.hu-n lévő információk alapján igyekszünk megválaszolni. További kérdéseiket várjuk a [email protected] címre.

A tízmilliós babaváró támogatással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogyan számítják a hároméves jogviszonyt, folyamatosnak kell-e lennie? A gyed/gyes/tgyás beleszámít? Milyen egyéb kritériuma – banki hitelbírálat, minimális jövedelem vagy fennálló jogviszony – van annak, hogy megkapjuk?

A szabad felhasználású babaváró támogatást maximum tízmillió forint értékben lehet igényelni. A támogatás igénylésére a bankfiókokban, 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig van lehetőség minden olyan házaspár esetében, ahol a feleség 18 és 40 év közötti. A biztosításra vonatkozó kérdésre a jogszabály alapján az a válasz adható, hogy a házaspár legalább egyik tagjának rendelkeznie kell háromévnyi folyamatos munkaviszonnyal és társadalombiztosítással a társadalombiztosítási törvénynek megfelelően. A hároméves jogviszonyba az egyetemi hallgatói jogviszony is beleszámít, a gyermekgondozási díj azonban annak ellenére sem számít munkaviszonynak, hogy jogosulttá tesz a társadalombiztosításra. A hitelképességet a hitelintézetek a saját általános belső szabályaik szerint minősítik. A folyósított támogatásra az állam vállal kezességet, a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak.