Családi kisokos 6.

Július 1-jével az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv négy, 2020. január 1-jétől pedig további három pontja lép életbe

Számos felvetés merült fel a támogatásokkal kapcsolatban, ezeket a Csalad.hu-n lévő információk alapján igyekszünk megválaszolni. További kérdéseiket várjuk a [email protected] címre.

„A friss házasoknak járó, július 1-jével életbe lépő tízmillió forintos hitellel kapcsolatban: ha már van három gyermekünk, de tervben van a kistesó, akkor három évre felfüggesztik a törlesztést – amennyiben igényeljük –, vagy törlik a hitelt? Számít a már meglévő három gyermekünk?”

A tízmillió forintos babaváró támogatást azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség tizennyolc és negyven év közötti, és legalább az egyik fél három év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Fontos különbség például a családok otthonteremtési kedvezményével, azaz a csokkal szemben, hogy a felvett kölcsön törlesztésére vonatkozó kedvezmények csak a felvételt követően megszületett gyermekek után lépnek életbe. Tehát az első gyermek megszületése után három évig szünetel a visszafizetés, a második gyermeket követően ugyancsak három évig nem kell törleszteni, illetve a tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik baba érkezését követően teljes egészében átvállalja az állam a tartozás fennmaradó részét. A kérdező tehát igényelheti a támogatást, de a már meglévő három gyermekük után a kedvezmények nem lépnek életbe, csak a „kistesó” születésével.