Családi kisokos 4.

Július 1-jével az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv négy, 2020. január 1-jétől pedig további három pontja lép életbe

Számos felvetés merült fel a támogatások igénylésével kapcsolatban, amelyeket a Család.hu-n megtalálható információk alapján igyekszünk megválaszolni. További kérdéseiket várjuk a [email protected] címre.

A jelzáloghitel átvállalással kapcsolatban kérdeznék. Csak a hatálybalépést követően született gyermekek után írnak jóvá a tartozásból egy–négymillió forintot vagy a már megszületett gyermekek után is?

A hétpontos családvédelmi akcióterv egyik újdonsága, hogy 2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró családok is igényelhetik az egymillió forintos jelzáloghitel-elengedést. A harmadik gyermek születésekor az átvállalás mértéke négymillió forintra emelkedik és minden további gyermek megszületése esetén újabb egy-egy millió forint jár. A kérdező esetében fontos tudni, ha a család a július 1-je után született negyedik vagy ötödik gyermeke után veszi fel első ízben a támogatást, akkor esetükben rögtön a négymillió forintos jelzálog-átvállalás vehető igénybe, és csak az ezt követően születőkre jár egy-egymillió forint. A vonatkozó kormányrendelet szerint „a támogatási összeg a hatályba lépés napján és az azt követően született vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekekre, valamint a kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatra tekintettel igényelhető”.