Belföld

Vörösiszap-per: év végén hirdethetnek ítéletet

Megismételt eljárás

A Győri Törvényszék várhatóan ez év végén vagy jövő év ja­nuár­jában hozza meg az új elsőfokú ítéletet a vörösiszap-perben – mondta lapunk érdeklődésére Havasiné Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék sajtószóvivője.

Az ítélethirdetést megelőzően a novemberi tárgyalási napokon kerül majd sor a perbeszédekre, tette hozzá a szóvivő. Amint az ismert, 2010. október 4-én szakadt át a Mal Zrt. ajkai telephelyén a X. számú vörösiszap kazetta fala. A kiömlő hatalmas mennyiségű lúgos zagy elöntött több települést, kioltotta tíz ember életét, és több száz milliárd forintos kárt okozott. A vörösiszapperben először a Veszprémi Törvényszék járt el, amely a több éven át tartó tárgyalássorozat végén, 2016 januárjában minden vádpont alól felmentette az ügy tizenöt vádlottját. Az ügyészi fellebbezés nyomán az ügy másodfokon folytatódott a Győri Ítélőtáblán, amelynek bírói tanácsa hatályon kívül helyzete a törvényszék elsőfokú ítéletét, és új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárás azonban már nem Veszprémben, hanem Győrben zajlik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom