Belföld

Vona egy gyékényen árult az ellenzékkel

Kósa Lajos: A Jobbik olyan hibát követett el azzal, hogy nem szavazta meg az alaptörvény-módosítást, amit soha nem tud lemosni

Nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget, azaz a 133 voksot tegnap az Országgyűlésben a hetedik alaptörvény-módosítás. A Fidesz–KDNP 131 képviselője igennel, három független honatya nemmel voksolt a kötelező betelepítési kvóta ellenes szabályozásra, az MSZP, a Jobbik és az LMP nem nyomott gombot.

orszaggyules
131 igen szavazat. Még kettő kellett volna a módosításhoz (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az ellenzék ebben az ügyben egységesen lépett fel, elutasította az alkotmány-módosítást, világosan kiderült mindenki számára, hogy az emberek véleménye kizárólag a Fidesznek és a KDNP-nek fontos. Magyarország a kvóta elleni küzdelemben csak e két pártra számíthat – jelentette ki tegnap Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az alaptörvény-módosítási szavazás után. Hozzátette, folytatják a küzdelmet, és amíg a Fidesz–KDNP kormányoz, addig Magyarországra senki sem telepíthet be kötelezően idegen népességet. A politikus arról is beszélt, ebben az ügyben Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője becsületesebben járt el, mint Vona Gábor, a Jobbik és Molnár Gyula, az MSZP elnöke. Ugyanis Gyurcsány előzetesen a népszavazást és az alaptörvény-módosítást is elutasította, szemben Vonával és Molnárral. Szerinte az ellenzék hazudott és „rútul, aljasul becsapta az embereket”. A Jobbik és az MSZP megtévesztette azt a 3,363 millió embert, akik a népszavazáson vitathatatlanul kiálltak a kötelező betelepítési kvóta ellen – hangoztatta Kósa Lajos.

Felháborító, limlom feltétel – így minősítette a Fidesz frakcióvezetője, hogy a Jobbik azért nem szavazta meg az alaptörvény-módosítást, mert a kormány nem szüntette meg a letelepedési kötvényt. Mint mondta, a Jobbikot csak a hatalom és pártpolitikai szempontok érdeklik, hasonlóan az MSZP-hez, képviselőiknek is másodlagosak a nemzeti érdekek. „Sík marhaság” – jelentette ki arról, hogy a Jobbik szerint a letelepedési kötvénynek köszönhetően terroristák érkeznének az országba. Kósa közölte: a Jobbik olyan hibát követett most el, amit soha nem tudnak majd lemosni magukról, ugyanúgy jártak, ahogy Gyurcsány a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazással.

A frakcióvezető rámutatott: nem a benyújtott módosítással volt probléma, hiszen az Országgyűlés az összegző módosító javaslatot elfogadta. Kósa arra is kitért, a Fidesz elnöksége értékeli a szavazás után kialakult helyzetet. Azt még nem tudta megmondani, hogy újra benyújtják-e az indítványt. Erről ugyanezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök is a végszavazás után.

Kormánypárti forrásaink szerint a Jobbik csak később fog szembesülni hibájával, azzal, hogy saját szavazóik akaratával szembemenve, aktuálpolitikai szempontból ellenezték az alaptörvény-módosítást. Ugyanazt tette a Jobbik, mint a szocialisták. „Tetszik, vagy sem, az MSZP-vel egy hajóba kerültek, ugyanúgy nem nyomtak gombot, mint a szocialisták. A következő hetekben a Fideszt erre emlékezteti majd az embereket.Ahogyan a kormány azt korábban már elhatározta, nemsokára megszünteti a letelepedési kötvényt, a Jobbik pedig hoppon marad” – mondta lapunknak egy fideszes politikus. Így a Jobbik lesz az első számú felelős azért, hogy Magyarország – a kormányzati erőfeszítések ellenére – nem tudja az alaptörvénnyel kivédeni a decemberi Európai Tanács döntését.

A külügyi és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter is a jövő hónap 20-án és 21-én megtartott tanácsülésről beszélt tájékoztatóján. Elmondta, napirenden lesz a kötelező betelepítés, vagyis a következő hónapokban is mindent meg kell tenni, hogy a kormány meg tudja védeni országot. Ebben a harcban a népszavazás eredménye mellett nagy segítséget jelentett volna az alaptörvény módosítása is – tette hozzá. „Mikor állnak már be a sorba?” – ezt kérdezgetik a külügyminisztertől a nyugati államok miniszterei. Szijjártó felidézte, a kabinet végig kitartott amellett, hogy a kötelező betelepítési kvóta nem megoldás a migránsválságra, sőt elmélyíti az EU válságát. A kormány erőfeszítései ellenére az EU-ban a mai napig nem adták fel, hogy lenyomják az ország torkán a kötelező betelepítési kvótát. Arra, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerint a magyarok nem tudják, mi a saját érdekük, úgy reagált, azt pontosan csak a magyarok tudják. „A magyarok érdeke az, hogy a kvóták ne jelentsenek kötelezettséget, és ezért mindent meg fog tenni a magyar kormány” – hangsúlyozta a miniszter.


„Szellemboksz, szánalmas politizálás”

„A Fidesz számára nem az ország megvédése a fontos, hanem a szajré. Ezt bizonyította ez a mai szavazás. Ennek egy sajnálatos következménye, hogy a letelepedési kötvények még mindig érvényben vannak, az, hogy Magyarország terrorveszélyét a Fidesz ezzel növeli” – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke az alaptörvény-módosításról szóló szavazás után. Szerinte a Jobbik eddig is egyértelmű álláspontja miatt nem szavazott a parlamentben, félmegoldáshoz pedig nem járul hozzá. Vona kijelentette: egészen addig, míg a letelepedési kötvény intézményét nem szünteti meg a kormány, addig nem hajlandók megszavazni az alaptörvény-módosítást. Továbbra is úgy véli, a kötvény nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Mint folytatta, ha a kormány megszünteti azt, akkor akár huszonnégy órán belül is hajlandók igennel voksolni az alaptörvény-módosításra. A Jobbik elnöke közölte, a letelepedési kötvény sokkal aktuálisabb probléma, mint az esetleg majd később fennálló kötelező betelepítési kvóta. Péntekre ötpárti egyeztetést kezdeményezett a letelepedési kötvény azonnali megszüntetéséről, a közvetítő irodák bezárásáról, a kötvényt igénybe vevők átvilágításáról és a Pharaon-ügy teljes kivizsgálásáról.

„Szellemboksz ez a javából, hiszen semmi köze nincs egymáshoz a letelepedési kötvénynek és az illegális migránsoknak” – fogalmaztak lapunk kormánypárti forrásai. Megjegyezték, egyre szánalmasabb Vona politizálása. Véleményük szerint a Fidesz–KDNP bizonyosan nem megy el a Vona által kezdeményezett egyeztetésre.


Röviden. Folytatja a harcot a kvóta ellen a kormány

- „Az alkotmánymódosítás szövegében tartalmi egyetértés született, s ennek a jövőre vonatkozóan még lehet jelentősége” – mondta a szavazás után Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke. Hozzátette: az alkotmányos identitás szövegben megjelenő fogalma a közösségi és a nemzeti hatáskörök határozott elválasztását teszi, tette volna, és a reményeik szerint fogja a jövőben lehetővé tenni, ha újra sor kerül a szavazásra. Jelezte, hogy a kormány folytatja a küzdelmet a kötelező betelepítési kvóta ellen, s ennek az Európai Tanács decemberi ülése lehet a következő fontos fóruma. Ezen vitathatják meg az Európai Bizottság – Magyarország számára elfogadhatatlan – javaslatát és a soros elnöki tisztet betöltő Szlovákia miniszterelnökének még nem ismert, alternatív, kompromisszumos előterjesztését.

- Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök minden idők legdrágább szavazását bukta el, amikor nem kapott kétharmados többséget az alaptörvény módosítása. A másfél éves „hazug és gyűlöletkeltő politika” közel húszmilliárd forintba került – közölte Tóth Bertalan frakcióvezető, hozzáfűzve, a miniszterelnök az elmúlt fél évben három politikai játszmát is elbukott: a vasárnapi zárvatartás ügyét, az októberi népszavazást és az alaptörvény hetedik módosítását. Tóth leszögezte, érvénytelen népszavazásból nem következhet alaptörvény-módosítás.

- Az LMP felszólította a kormányt: azonnal állítsa le a szerintük túlságosan hosszúra nyúlt népszavazási kampányt, és ne meneküljön tovább a valódi kormányzás felelőssége alól. Schmuck Erzsébet frakcióvezető úgy fogalmazott: pártja azért nem vett részt a szavazásban, mert a módosítás szerintük csupán a népszavazási kampány része volt, és nem a felső korlát nélküli betelepítési kvóta ellen szólt.

- Az Együtt szerint Orbán Viktornak a sikertelen módosítás után az ország valós problémáival kellene foglalkoznia, az ország megosztása és a gyűlöletkeltés helyett.

- Varju László, a DK alelnöke úgy fogalmazott, Orbán Viktor egy hónap alatt két pofont is kapott, mert az október 2-i kvótareferendumon a nép, kedden pedig a parlament mondott nemet a politikájára.
P A Párbeszéd az embereket nem érdeklő és nem érintő „kutyakomédiának” nevezte a meghiúsult alaptörvény-módosítást.

- Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint az ellenzék elárulta a fiatalokat és jövőjüket. Nacsa Lőrinc, a szervezet elnöke közleményében azt írta: a baloldal már 2004-ben is elárulta a nemzetet, cseppet sem meglepő, hogy ismét Gyurcsány Ferenc parancsait hajtják végre.
(BR)


Megkérdeztük. Szigorú nemzetbiztonsági vizsgálat

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója: Jól elkülöníthető egymástól az illegális bevándorlók és a letelepedési kötvényt vásárló külföldi állampolgárok kategóriája. Előbbiek illegális úton érkeznek a kontinensre, az uniós tagállamokba és a menedékkérelem benyújtásával, a menedékjog intézménye révén szeretnének tartózkodási jogcímet szerezni. A letelepedési kötvény jegyzői ellenben – a bevándorláspolitika részeként – egy speciális konstrukció részesei. Ők úgy szereznek határozatlan időre szóló letelepedési engedélyt, hogy államkötvényt vásárolnak, azonban természetesen ehhez szigorú vizsgálatokon kell átesniük, amelyek egyebek mellett a nemzetbiztonsági szempontokra is kiterjednek. Ezek a személyek tehát jól beazonosíthatók és nem is csupán egy országból vagy területről érkeznek. A letelepedési kötvény bevezetését annak idején a nehéz gazdasági környezet tette szükségessé, most viszont – a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően, a külső-belső finanszírozás helyrebillenése után – indokolt lehet ennek a nagyobb hozamot biztosító államkötvénynek a felülvizsgálata. (BR)

Kiszelly Zoltán politológus: A Jobbik tizenkilencre lapot húzott, emelte a tétet, hiszen az alaptörvény-módosítási szavazás után újabb két követeléssel állt elő. A DK bojkottál, az MSZP kivonul, Juhász Péter fütyül, most a Jobbik úgy látja, be kell nevezni az ellenzéki versenybe, és parlamenti eszközökkel akarja megszorongatni a kormányt. Ez meglepőnek tűnik, hiszen a parlamentben évek óta nem szorongatták meg a kormányt. Egyébként a baloldal a migránsügyben egyáltalán nincs fent a pályán. Lehet, hogy korai még a Jobbiknak a kesztyű felvétele, hiszen másfél év van a választásokig. Vonáék aktuálpolitikai játéka azért is veszélyes a saját szempontjukból, mert szembemennek a saját szavazóik akaratával. A Jobbik szimpatizánsai ugyanis nemmel voksoltak a népszavazáson, ugyanúgy, ahogy a kormánypártok támogatói. A Fidesz–KDNP-nek ezért is az a célja, hogy „politikai termékké”, alaptörvény-módosítássá alakítsa a népszavazási eredményt, az „új egységet”, a Jobbik azonban nem akar ebbe beletartozni. Az idő a Fidesznek kedvez. Ugyanis a Jobbik sokkal nagyobbat bukhat ebben a játékban, mint azt az aktuálpolitikai helyzet mutatja. Vonáéknak nagyon rosszul jönne például, ha Európában újabb merényletet követnének el, ha decemberben az Európai Tanácsban döntenek a kötelező kvótákról, esetleg a törökök felmondanák az uniós megállapodást és átengednék a migránsokat. Ezekben az esetekben az alaptörvény-módosítás jobbikos akadályozása valóban ráéghet a pártra és negatívan befolyásolhatja Vonáék 2018-as választási szereplését. (PT