Belföld

Volt Humán Operátor dolgozó: Szórólapoztak a diákok az MSZP-nek

A cég egykori dolgozója szerint a Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezetek diákokat közvetítettek MSZP-s kampánymunkára

A Humán Operátor Zrt. egyik volt dolgozója az M1 aktuális csatornának péntek este azt mondta: diákokat közvetítettek ki MSZP-s kampánymunkára 2014-ben a Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezetek.

"Megmondták, hogy MSZP-szórólapozás, nem kerteltek ők, hogy ez probléma, ott azon a berkeken belül, hogy most MSZP-s szórólapozás. Tehát ezt kell csinálni, erre kell diák, tessék küldeni. Ez lesz a feladat" - mondta az egykori dolgozó, aki azt kérte, ne legyen felismerhető a műsorban. 
Hozzátette: "2014-ben volt egy olyan munkája annak a részlegnek, ahol én dolgoztam, hogy az érdi MSZP-s képviselőnek kellett a kampányában részt venni és szórólapozniuk a diákoknak".
A PestiSrácok.hu portál írt arról, hogy a hálózat által szervezett egyik fő munkatevékenység a szórólapozás és a standolás volt a 2014-es választások idején. Az MSZP, a DK és az Együtt szórólapjainak osztogatásához, valamint a standoknál aláírásgyűjtéshez volt szükség diákmunkásokra - írták.
Molnár Gyula, az MSZP elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: semmilyen szerződéses viszonyban nem álltak az érintett céggel, és az MSZP nem is vett igénybe olyan szolgáltatást, amelyhez bűncselekmény köthető.
Nagy-Huszein Tibor, a DK alelnöke szintén sajtótájékoztatón hazugságnak nevezte a sajtóhírt. Kiemelte, a szövetkezetek szervezetten nem támogatták pártját, ugyanakkor szerinte az nem zárható ki, hogy az ott dolgozók munkaidejükön kívül, magánemberként szórólapoztak vidéki jelöltjeiknek.
Czeglédy Csaba - az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője - és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet céghálózata 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek - a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével - el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését. Így a gyanú szerint csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.