Belföld

Völner Pál: Büntetőpadra akarják ültetni Magyarországot

Az államtitkár szerint az Európai Unióból történő kizárással történő fenyegetőzés súlyosan sérti az EU bíróságának függetlenségét

Renitensként kezelik és a "büntetőpadra" akarják ültetni Magyarországot a keménykedő brüsszeli csúcsvezetők - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a The Times című konzervatív brit napilapban kedden megjelent írásra reagálva.

A konzervatív napilap értesülése szerint Franciaország, Németország és 21 más EU-tagállam még az idén olyan ultimátumot intéz Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelynek értelmében vagy elfogadják a migránsok rájuk jutó áttelepítési kvótáját, vagy távoznak az Európai Unióból.

Völner Pál emlékeztetett: a magyar kormány 2015 decemberében az Európai Unió Bíróságához fordult, és kérte a menedékkérők áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmus megsemmisítését, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, Magyarország ellenére fogadtak el néhány hónappal korábban. Hasonló beadvánnyal fordult a bírósághoz Szlovákia, majd Lengyelország is csatlakozott.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, súlyosan sértik az Európai Unió Bíróságának függetlenségét az olyan kijelentések, amelyeket a brit lap cikkében is olvasni lehet.

Felmerül a gyanú, hogy a testületet így akarják "belerángatni a migránsbizniszbe" - fogalmazott.

Az államtitkár szerint a nyílt politikai nyomásgyakorlás abból is látszik, hogy a keresetet Magyarország és Szlovákia adta be, miközben a cikkben csak az előbbit és Lengyelországot említik, miközben az utóbbi mint beavatkozó szerepel a perben.

Hozzátette, hogy az Ausztriát sem említik, amely ugyan aláírta a kötelező kvótát, de később jelezte, nem hajlandó befogadni a menekülteket.

Völner Pál emlékeztetett, május 10-én lesz a tárgyalás az Európai Unió Bíróságán a menedékkérők áttelepítését célzó uniós program ellen benyújtott magyar és szlovák keresetről. Az ítéletet nem a tárgyalás napján, hanem később, írásban hirdetik ki.