Belföld

Visszavonja a kormány a vasárnapi zárvatartást

Az Országgyűlés már kedden szavazhat a javaslatról - Az áruházak vizsgálják az indítványt+VIDEÓ

A kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást - jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Az új szabályozásról már kedden szavazhat az Országgyűlés. A Fidesz nem tartja vereségnek a döntést, bár sajnálják, hogy nem sikerült meggyőzni az embereket az intézkedés helyességéről. A szocialisták saját sikerükként könyvelik el a kormány visszalépését, amelyet kapitulációként értékelnek. A boltzár ellenére is nőtt tavaly a kiskereskedelem forgalma. 

Objektum doboz

"Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek", és "az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres" - jelentette ki Rogán Antal. Külön kiemelte, hogy nem sikerült meggyőzni a nőket, mert közülük sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

A miniszter arra is kitért, mérlegelni kellett, érdemes-e népszavazást tartani a kérdésről, milliárdokat elkölteni erre, politikai vitákat vívni róla. "Akkor, amikor egyébként a kormány meggyőződése szerint van egy, az ország szempontjából sokkal fontosabb kérdés az asztalon: a Brüsszel által a napokban is erőltetett kényszerbetelepítés ügye" - mondta.  Mindezt mérlegelve a kabinet arra az álláspontra helyezkedett, hogy felelőtlenség lenne népszavazást tartani a témában - közölte. 

A helyi önkormányzatok dönthetnek az éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitva tartás engedélyezéséről (hétköznap is), valamint azt, hogy a kiskereskedelemben megszűnik a 100 százalékos bérpótlék. Ez a "rendes" 50 százalékos vasárnapi bérpótlékból és a kizárólag a kiskereskedelemben érvényes plusz 50 százalékból tevődött össze - most ezt is egy csapásra eltörli a kormány, pedig ez nem a népszavazással érintett törvényben szerepel, hanem a Munka törvénykönyvében.

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közölte, az Országgyűlés akár már kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

A miniszter elmondta, a kormánypárti frakcióktól a javaslat támogatását kéri a hétfői frakcióülésen. Megjegyezte: az ellenzéki pártoknál arra kíváncsi, hogy vajon számukra valóban a szabályozás tartalma, a cél elérése a fontosabb, vagy a "politikai balhé". Ez a következő két nap magatartásából és a szavazatokból egyértelműen kiderül majd - tette hozzá.

 A boltzár ellenére erős forgalombővülés

Rogán varga lead
Értékelése szerint a népszavazás ebben a kérdésben különösen súlyos és fontossá vált, a kormánynak az a szándéka, hogy ezt a vitát lehetőleg semmi ne zavarja meg. Jelezte, hogy örülne, ha az ellenzék is mellé állna, mert meggyőződése, hogy Brüsszelt akkor lehet megállítani, "ha egyértelműen, erősen és a magyar polgárok túlnyomó többsége nemet mond a kényszerbetelepítésre".

Vizsgálják a zárva tartás visszavonásáról szóló javaslatot az áruházláncok 
Vizsgálják a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló javaslatot - közölték az MTI megkeresésére áruházláncok.
"Örömmel fogadtuk a kormány javaslatát a vasárnapi zárva tartás feloldásáról. Ha a héten a Parlament is megszavazza a változást, a 27 hazai Hervis üzlet már most vasárnap kinyit" - mondta Viola Krisztina, a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. Európa és a hazai piaci egyik vezető sportszer és sportruházat értékesítő lánca szerint a kormány döntése racionális, és a vásárlók többségének szándékát tükrözi. Viola szerint ezt mutatja az is, hogy a vasárnapi zárva tartási időszakban nem csökkent a Hervis online üzletének forgalma, a fogyasztók a bezárt üzletek ellenére vásárlással töltötték pihenőnapjukat. A cég webshopjában tavaly 20 termékkategória mintegy 16 ezer árucikkét adta el ilyen módon, többségében sportcipőket.
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kiemelten fontosnak tartja a vásárlói visszajelzéseket, ezért a vasárnapi zárva tartás eltörlése esetén arra fog törekedni, hogy megteremtse az újranyitás feltételeit. A vasárnapi nyitvatartás ugyanakkor - ahogy a törvény bevezetését megelőzően - csak azokat az áruházaikat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják. Ilyen helyszínek lehetnek a belvárosi területek vagy az idegenforgalmilag frekventált helyek. A vevői igényeknek megfelelve továbbra is szeretnének mindent megtenni azért, hogy vásárlóik a lehető legkényelmesebben intézhessék bevásárlásaikat, akár a vasárnapi napokon is - fogalmazott a válaszában a Spar.
A CBA Kereskedelmi Kft. közölte: minden tekintetben tiszteletben tartják az Országgyűlés döntését. Amennyiben további konkrétumok napvilágot látnak - például az esetleges visszaállítás időpontjával kapcsolatban -, akkor tudnak cselekvési tervet megalkotni, a változásra való felkészülést megkezdeni - áll a válaszukban.
A Tesco-Global Áruházak Zrt. arról tájékoztatott, célja, hogy a hatályos jogszabályi kereteken belül a vásárlók számára legjobb lehetőségeket tudja kínálni, a törvénymódosítási javaslatot vizsgálja.
A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. tudomásul veszi a törvény módosítását, és annak hatályba lépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fog folytatni.

Nyakó: nagy siker a választóknak a törvény visszavonása

Nyakó István kis győzelemként és a választók számára nagy sikerként értékelte a kormány bejelentését. Az ellenzéki politikus azt mondta, az internetadó miatti tiltakozások után másodjára sikerült a nemzeti együttműködés rendszerét meghátrálásra kényszeríteni.  A szocialisták már el is kezdték gyűjteni az aláírásokat a háromigenes népszavazásra, amely még az állami földeladások leállítását és az állami cégeknél a bérplafon visszaállításáról kérdezné meg a szavazókat.

A földtörvény és a bérplafon ügyében eddig 50-70 ezer aláírást gyűlt össze, mondta Nyakó István az origo.hu-nak. Elmondta, hogy ez az első ügy a Fidesz hat évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta, amelyben meghátrálásra tudták kényszeríteni a kormánypártot. Ettől függetlenül a kormánypártnak válaszolnia kell arra, ki szervezte a kopaszokat a Nemzeti Választási Irodához, mondta.

Gyurcsány Ferenc facebook bejegyzésében azt írta, hogy a vasárnapi boltbezárás eltörlése a demokratikus Magyarország és ellenzék legnagyobb győzelme az elmúlt hat évben. "Köszönjük meg az MSZP-nek, hogy kitartóak voltak. És ugyan mi támadtuk a kezdetektől ezt az őrült döntést a legnagyobb hévvel, világos volt, hogy mi nem érhetünk célba a fideszes népszavazási törvény körülményei között. De nem is ez a fontos. A józan Magyarország legyőzte a fideszes őrületet. Az első nagy győzelmet reméljük újabbak követik" - írta a volt kormányfő.

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a vasárnapi boltzár mellett más szimbolikus ügyekben is hallja meg az társadalom véleményét. A politikus ide sorolta az oktatáspolitikát, az egészségügyet, a korrupció ellenes küzdelmet, a Városliget-projektet és a termőföld privatizációját is. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: miközben a kabinet "azzal tetszeleg a kamerák előtt", hogy figyelembe veszi a társadalom véleményét, a társadalmat gyakorlatilag "kísérleti egérként kezeli", amelyen azt teszteli, hogy milyen reakciókat váltanak ki az intézkedései.

Győztek az emberek, győzött a demokrácia, a társadalmi akarat és az MSZP, a kormány pedig kapitulált - értékelte Tóbiás József. az MSZP elnök-frakcióvezetője a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról rendelkező kormánydöntést hétfői sajtótájékoztatóján. Tóbiás József úgy vélte: ezért nem állhatnak meg, "itt nem ért véget a történet", valódi népszavazást akarnak, mert hisznek abban, hogy a társadalmi akarattal együttműködve leváltható a Fidesz, az embereknek pedig joguk van az egészségügyről, az oktatásról, a földekről, a bérplafonról, fizetésről és a sorsukat meghatározó számos kérdésről véleményt mondani.
A Jobbik azt javasolja, hogy senkit ne lehessen vasárnapi munkára kötelezni, azt csak szabad akaratából, korrekt bérpótlékot kialkudva tehesse meg bárki - közölte Apáti István. Az ellenzéki párt alelnöke  szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására irányuló kormányzati kezdeményezés tanulságaként hivatkozott arra, hogy aki erőből politizál, az a közakarattal találja szembe magát. Értékelése szerint már a jogszabály elfogadásakor látszott, hogy megosztó a téma és nem mérték fel a valós társadalmi igényeket.
A jobbikos politikus megjegyezte azt is, hogy a javaslat elfogadása esetén 4-5 milliárd forint az államkasszában marad azzal, hogy nem lesz népszavazás.

Semjén: a KDNP tartózkodni fog a szavazásnál
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciója nem szavazza meg, tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson - mondta Semjén Zsolt. A kisebbik kormánypárt elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Tény, hogy nem tudták meggyőzni a társadalmat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, holott meggyőződése, hogy igazuk van - közölte a pártelnök, aki szerint ugyanakkor tudomásul kell venni az emberek véleményét. Semjén Zsolt azt mondta: a Fidesz elnökségi ülésén és a hétfői kormányülésen is "markáns vélemények" fogalmazódtak meg a kérdésben; a Fideszen belül is "színes volt a véleményskála".

Kósa: nem tudtuk meggyőzni az embereket 

Az Országgyűlés hétfői ülésén is téma volt a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonása, amelyről már kedden kivételes eljárásban szavazhat a törvényhozás. A Fidesz-frakció támogatja a kormány előterjesztését – mondta Kósa Lajos frakcióvezető,aki úgy fogalmazott hogy nem tartják vereségnek a döntést, bár "az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket. A jogszabály gazdasági eredményei pozitívak: nőtt a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatás is a szektorban, a baloldal forgalomesésre vonatkozó "jóslatai" pedig hamisnak bizonyultak. Bizonyos gazdasági ágak, például a vendéglátás és az idegenforgalom pedig jóval a nemzetgazdasági átlag feletti növekedést mutattak. A boltzárat kezdeményező koalíciós partner, a KDNP fenntartja elvi álláspontját, és szeretnék elérni annak kiterjesztését olyan ágazatokra is, ahol nem feltétlenül szükséges a munkavégzés a hét utolsó napján. Ez alól kivétel, ha valaki önszántából akar dolgozni - tette hozzá. 

Vámos György: ésszerű döntést hozott a kormány 

Ésszerű döntést hozott a kormány, tudomásul vette, hogy a vásárlók többsége egy év után sem ért egyet a vasárnapi zárva tartással - jelentette ki Vámos Györg. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára"sportszerűnek" nevezte, hogy Rogán Antal bejelentése szerint visszaállítják a tavaly március 14-i állapotot mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan Eszerint 50 százalék a vasárnapi pótlék, ami azért fontos, mert nem minden vállalkozás tudna 100 százalék bérpótlékot biztosítani, ha ki akar nyitni. A vasárnapi zárva tartás tavalyi bevezetése előtt a mintegy 140 ezer magyarországi értékesítő helynek kevesebb mint a fele volt nyitva, elsősorban a nagyáruházak, áruházláncok, míg a kisebb üzletek többsége zárva tartott. Az újbóli vasárnapi nyitva tartásra fel kell készülni, biztosítani kell az árukészletet és a munkaerőt, sok helyen munkaszerződést, illetve egyéb szerződéseket kell módosítani - mondta. 

Balatoni Szövetség: felemás a balatoniak öröme
A Balatoni Szövetség (BSZ)korábban csak a módosítását kezdeményezte a vasárnapi pihenőnapról szóló törvénynek a balatoni főszezon miatt, ezért felemás érzéssel fogadja a teljes visszavonásáról szóló javaslatot - nyilatkozta Balassa Balázs, a szövetség elnöke.
A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadásakor, már tavaly márciusban kezdeményezte annak módosítását. A nyári főszezonban tapasztalt nehézségek után aztán ősszel már az illetékes tárcához fordult a szervezet azzal a konkrét kéréssel, hogy az üdülőrégióban az adventi időszak helyett nyáron, a csúcsszezonban tarthassanak nyitva az üzletek, a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnapon. A BSZ kezdeményezte azt is, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába, de szigorúan hétvégi pótlék megfizetésével.
Balassa Balázs kifejtette: a törvény teljes visszavonását már csak azért sem szerették volna elérni, mert a balatoni turisztikai szolgáltatók visszajelzései szerint az elő- és utószezonban érezhető forgalomnövekedést hozott a vasárnapi boltzár.
A BSZ elnöke szerint a teljes visszavonás a munkavállalókra nézve sem lenne szerencsés, hiszen a korábbi állapot visszaállítása nem garantálja számukra a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, márpedig ennek jogszabályba foglalása fontos lenne.

A vállalkozások képviselői érthető lépésnek tartják a jogszabály visszavonását
A vállalkozások képviselői jó és érthető lépésnek tartják a kormány döntését, hogy visszavonja a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta, örülnek annak, hogy a kormány megtette ezt a lépést, "az más kérdés, miért kellett ehhez tizenhárom hónapot várni".
A VOSZ az első pillanattól kezdve vállalkozás-, munkavállaló- és vásárlóellenes intézkedésnek tartotta a vasárnapi boltzárat.
Hangsúlyozta, hogy "komoly gazdasági, társadalmi tartalommal rendelkező jogszabályról egyeztetni kell az érdekeltekkel, a vállalkozókkal, a munkavállalókkal, ez esetben a lakosság képviselőivel is, hiszen a magyar társadalom kétharmada nem értett egyet a vasárnapi boltbezárással".
Úgy vélte, az új helyzetről egyeztetni kell a szakszervezetekkel, hiszen komoly munkaszervezési kérdések lesznek a vasárnapi nyitvatartás visszaállításával, és "ez jó alkalom a társadalmi párbeszéd újra aktivizálására".
Dávid Ferenc szerint a vasárnapi boltbezárás nem volt gazdaságilag sikeres, a hazai tulajdonban lévő mikro- és kisvállalkozások két és félezer boltot zártak be, utcára került 9 ezer munkavállaló. A multi kereskedelmi láncok megnyerték a hatnapos nyitvatartási csatát, a magyar kis- és közepes vállalkozások vesztesek voltak, esetükben elmaradt haszonról is lehet beszélni - tette hozzá.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke felidézte, hogy a jogszabály életbelépésekor semleges álláspontot képviseltek, mert a kamarának vannak olyan tagjai, amelyeknek kedvező, és olyanok is, amelyek számára kedvezőtlen volt a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló szabályozás.
Ha a kormány úgy látja, hogy az emberek többségének a vasárnapi boltbezárás nem jó, és a korábbi szabályozást módosítja, az érthető, de az intézkedés nem fog földindulást hozni, mint ahogy a bezárás sem hozott - mondta Parragh László.
Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető elnöke rámutatott, hogy a nagy bevásárlóközpontokban működő vendéglátók, szolgáltatók veszteséget szenvedtek azzal, hogy az élelmiszerláncok nem nyitottak ki vasárnap.
A vasárnapi zárva tartás megosztotta a társadalmat, a többség a nyitvatartás mellett volt, mert maga szerette volna eldönteni, hogy mikor vásároljon - mondta az iparszövetség ügyvezető elnöke, aki szerint helyes döntést hozott a kormány, nem egy népszavazáson kell egy ilyen kérdésben állást foglalni.
Vadász György szerint a tapasztalatok azt is mutatják, hogy a hazai kiskereskedők nem jártak olyan jól a vasárnapi zárva tartással, mint ahogyan azt eredetileg várták, ugyanakkor pozitívumnak tartotta, hogy nem csökkent a kereskedelem bevétele. Úgy vélte, a vasárnapi nyitva tartás további lendületet ad a hazai kiskereskedelemnek.

Munkástanácsok: csak a munkavállalók védelme mellett állítsák vissza a vasárnapi nyitvatartást 
Sajnálatos, hogy nem volt lehetőség egyeztetni a kormányzattal, mindazonáltal ha a társadalomnak tényleg olyan nagy igénye van a boltok vasárnapi nyitvatartására, akkor a munkavállalók védelmét is helyezzék előtérbe - fogalmazott Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke.  A MOSZ azt szeretné, hogy ne álljon vissza a boltzár előtti állapot, így például a munkavállalók 50-55 napon át tartó foglalkoztatása pihenőnap biztosítása nélkül. Ehelyett a munkajogi szabályok enyhe szigorításával továbbra is maradjon meg a kereskedelemben foglalkoztatottak számára a vasárnapi boltbezárással létrejött védelem - fejtette ki az elnök.
Emellett a szövetség azt javasolja, hogy továbbra is 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a munkavállalók, valamint a nem rendeltetésszerűen vasárnap is nyitvatartandó üzemek foglalkoztatottjait ne kötelezhessék vasárnapi munkavégzésre.
Palkovics Imre különösen fontosnak tartotta, hogy a munkavállalók érdekei ne csak egyfajta politikai hivatkozási alapot képezzenek. A vásárlók a nyitva tartás visszaállításával nem azt követelik, hogy a munkaerőt kiszolgáltatott módon alkalmazzák, tehát az alkalmazottak kapják meg a vasárnapi munkavégzésért járó tisztességes pénzt és jogvédelmet - hangsúlyozta.

MASZSZ: a kormány feje tetejére állított egy ágazatot
Ismét politikai döntést hozott a kormány, amellyel feje tetejére állította Magyarország egyik ágazatát - vélekedett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a vasárnapi boltzár megszüntetéséről.
Kordás László kifejtette: a szövetség nehezményezi, hogy mindez szakmai egyeztetés nélkül történt, úgy vélik bölcsebb lenne, ha figyelmet fordítana a kormányzat a munkaadók és a szakszervezetek jelzéseire.
Több témában is lenne javaslata a MASZSZ-nak - így például a nyugdíjrendszer rugalmasabbá tételéről, valamint arról, hogy a nyolc órában foglalkoztatottak keresete érje el a létminimumot - a kormány azonban nem hallgatja meg ezeket - mondta. Kordás László emellett hiányolja, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) fennállása óta nem is ült össze, csupán a monitoring bizottság.

 

Visszavonja a kormány a vasárnapi zárvatartástAz Országgyűlés már kedden szavazhat a javaslatról - A kormány azt...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. április 11.