Belföld

Vihar előtti csend van a Jobbikban

Megfélemlítés zajlik, a vezetés igyekszik elhallgattatni Volner Jánost is, aki a legnagyobb támogatással megválasztott alelnök, szorongva várják Toroczkaiék zászlóbontását

Nyilvánosan kellett szavazniuk a Jobbik képviselőinek arról, hogy kizárják-e a frakcióból, sokan nem mertek szembemenni a pártvezetés elvárásával – írta Dúró Dóra. A politikus szerint titkos szavazás esetén jóval többen támogatták volna.

Dúró Dóra 20180602
Még a néppártosodás előtt. Volner Dúró Dóra balján 2014-ben (Fotó: MH)

Az Origo információival ellentétben Hegedűs Lorántné és Szávay István nem állt ki maradása mellett, nem tiltakozott az ellene zajló koncepciós eljárás miatt – tudatta a Facebookon a Jobbik képviselőcsoportjából kizárt Dúró Dóra. A képviselőt a párt vezetése bizalomvesztésre hivatkozva kizárta a frakcióból, miután a tisztújításon Toroczkai László mellett elnökhelyettesként indult a végül megválasztott Sneider Tamás–Gyöngyösi Márton párossal szemben, majd belépett a Toroczkai által „Mi magunk” néven alakított platformba, amelyet az elnökség illegitimnek tekint. Dúrót mandátuma visszaadására is felszólították, erről azonban még nem döntött.

A képviselő azt írja, a „szoros tisztújítási eredmény miatti politikai leszámolásban” hárman, Steinmetz Ádám, Volner János és Apáti István végig támogatták, utóbbiak a frakcióülésen is felszólaltak mellette. Emlékezetes, Apáti volt az, akit Dúró férje, a párt radikálisabb szárnyát képviselő Novák Előd mellett Vona Gábor 2016-ban nem engedett újraindulni korábbi alelnöki pozíció­jáért. Dúró Dóra szerint titkos szavazás esetén nem csak hatan lettek volna akik nem szavazzák meg a kizárását, a voksolás azonban egy közös asztalnál zajlott, ahol a tagok látták egymás írását, és meg voltak félemlítve, így sokan nem mertek szembemenni a pártvezetés elvárásával.

Dúró Dóra sajnálja, hogy a frakció elszakadt a párttól, és ilyen kevesen ismerik el azt, hogy Toroczkai­val szoros versenyben, negyvenhat százalékos eredményt értek el Snei­derékkel szemben. Információink szerint azonban Toroczkai László és társai a tisztújításon elért eredménynél jóval nagyobb támogatottsággal rendelkeznek a tagság és a vidéki alapszervezetek körében, de a tisztújítás előtt a vezetés sikeresen nyomta el a „renitensek” hangját.

Jobbikos forrásunk azt mondta, valóban megfélemlítés zajlik a pártban, a vezetés igyekszik elhallgattatni Volner Jánost is, aki a párt legnagyobb támogatással megválasztott alelnöke. Szimbolikusnak nevezte, hogy Volner a közösségi oldalán tényszerűen, kommentár nélkül számolt be Dúró kizárásáról, de bejegyzéséhez Paul Simon The Sound of Silence (A csend hangja) című számának feldolgozását mellékelte. Hozzátette, várhatóan sokan vesznek majd részt a „Mi magunk” platform június 23-i zászlóbontó gyűlésén, ahol – amint Toroczkai lapunknak elmondta – kellő támogatás esetén új párt alapítása sem kizárt. Ez forrásunk szerint logikus következménye lenne a történteknek. Toroczkait jövő hét csütörtökre „beidézték” az etikai bizottság elé, de szerinte ez csak formalitás, a kizárásáról szóló ítélet „már régen megszületett”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom