Belföld

Vida Ildikóról a parlamentben is szó volt

Ülésezik az országgyűlés

A vasárnapi megismételt választásokról, az oktatás finanszírozásáról, a berlini fal leomlásáról, a kitiltási ügyről és a devizahitelek forintosításáról is szó volt napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén. 

parlamül576x356
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az Országgyűlés megszavazta, hogy házszabálytól eltéréssel tárgyalják az egyes igazságügyi és magánjogi tárgyú törvények módosítását, amelynek általános vitáját kedden, zárószavazását pedig a jövő héten tarthatja a parlament. Azt is jóváhagyták, hogy sürgősséggel tárgyalja a Ház az önkormányzati tárgyú törvények módosítását, amelynek általános vitáját így már hétfő este lefolytathatják a képviselők.

Az interpellációk középpontjában a NAV-enök állt
A szocialista Tóth Bertalan (MSZP) arról kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselőjét, hogy Varga Mihály miniszter mikor tesz javaslatot az Egyesült Államok által beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikónak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének felmentésére. Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott: nem tisztességes eljárás bizonyítékok, konkrét korrupciós vádak ismerete nélkül meghurcolni valakit, márpedig a beutazási tilalom ügyében az amerikai hatóság eljárása nem volt nyilvános. 
Az LMP-s Sallai R. Benedek szerint Magyarországon jelenleg az a látszat, hogy az ellenőrző hatóságok nem üldözik elég hatékonyan a korrupt csalókat és a velük összejátszó hivatalnokokat. "Egyre többen hívják fel a figyelmet, hogy valami nem stimmel a NAV háza táján, hiszen míg a kis- és közepes vállalkozásokat sarcolja az adóhatóság, addig Horváth András volt adóhatósági dolgozó arról beszélt, hogy a NAV szemet huny nagy cégek adócsalásai felett". Válaszában Tállai András arról beszélt: a kormány éppen a magyar kkv-knak kedvező adórendszert alakított ki. A beutazási tilalomra utalva azt is mondta, hogy "a NAV elnökének ügye (...) nem hivatalos ügy, hanem egy magánszemélynek a kitiltási ügye". A kormány igenis küzd, mégpedig eredményesen, a korrupció ellen - jelentette ki.
A fideszes Selmeczi Gabriella arról kérdezte a kormány képviselőjét, hogy milyen családtámogatási intézkedések várhatók a jövőben. Rétvári Bence Emmi-államtitkár reagálásában kifejtette: a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatban jóval több forrást biztosítanak családtámogatásra, mint korábban. A tervezett intézkedések között említette a friss házasok adókedvezményét, a második gyermek utáni családi adókedvezmény megemelését, valamint a családok otthonteremtési kedvezményét, azaz a szocpol kiterjesztését.

Napirend előtt

Vona Gábor, a Jobbik elnöke pártja vasárnapi választási sikereire hívta fel a figyelmet, mondván: széles összefogással, hiteles, új erővel "megállítható a kétharmados ámokfutás, arrogancia".
A kitiltási ügyről szólva azt mondta: nem az a kérdés, Vida Ildikó NAV-elnöknek le kell-e mondania, hanem az, hogy a kormányból ki és mikor fog lemondani. A konfliktus nemzetközi vonatkozásairól szólva azt mondta, Oroszország és az Egyesült Államok Ukrajna területén háborút folytat, ezért fontos, hogy ne növekedjen Magyarországon a nemzetközi befolyás. Ez úgy akadályozható meg, ha tisztázzák a korrupciós vádat - szögezte le Vona Gábor.
Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára az ózdi és recski eredményekről szólva gratulált a megválasztott polgármestereknek és a Jobbiknak, hogy "megtalálta az MSZP rasszista szavazóit". Kifejtette: miközben a Fidesz növelte támogatottságát Ózdon, az MSZP-é csökkent.
A szocialista Hiller István arról beszélt, hogy a kormány szűkíti az oktatáshoz való hozzáférés lehetőségét. Szerinte a kabinet célja, hogy kevesebb egyetemista legyen, mert úgy gondolják, hogy "akkor kevesebb embert látnak a József Nádor téren".
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint Hiller István valótlan vádakkal illette a kormányt, s hozzátette, hogy a felsőoktatás finanszírozásakor számos, szerinte a szocialisták hibás döntései miatt előállít kiadásokra kell költeni, ezek között említette a PPP-beruházásokat. 

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a berlini fal leomlásának 25. évfordulójára emlékezett. Felidézte az ahhoz vezető eseményeket, és szólt az előzmények magyar vonatkozásairól, a többi közt a Páneurópai piknikről. 
Rétvári Bence úgy válaszolt: egyetlen fal sem maradhat örökké állva, amely elválaszt népeket és rab nemzeteket egymástól. 
Az LMP-s Ikotity István szerint újabb lendületet vett a munka alapú társadalom erőltetett felépítése, a tudás alapú társadalom rovására. Szólt a tankötelezettség korhatárának csökkentéséről, a közismereti tárgyak "minimalizálásáról", de bírálatként fogalmazta meg azt is, hogy több százmilliárd forintot vontak ki az oktatási rendszerből. Gimnazisták helyett szakmunkásokat akar látni a Fidesz vezetője, több kétkezi munkást akarnak, miközben "a milliós tandíjakkal külföldi elitegyetemeken tanuló gyerekeiket látogatják meg". Hozzátette: bár most megkímélik az alapítványi iskolákat, ettől még az oktatáspolitika nem javul. 
Rétvári Bence úgy felelt: amit a képviselő kritikával illetett, arra mind többet költ a jövő évi büdzsé az ideinél.
Rogán Antal, a Fidest frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Vida Ildikó hétfőn találkozót kért az amerikai ügyvivőtől, hogy megtudja, miért vádolják korrupcióval, ám konkrétumokat nem közöltek vele. A frakcióvezető kijelentette, az amerikai ügyvivő "a szavahihetetlenség problémájába keveredett". Úgy ítélte meg: azért nem mondanak konkrétumokat, mert nincsenek ilyenek. Rogán Antal hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az Egyesült Államok olyan nagykövetet küldjön Magyarországra, aki kellő súllyal és megalapozottsággal képviseli országa érdekeit. A bankok elszámoltatásáról, a devizahitelek forintosításáról szólva történelmi súlyúnak nevezte az Országgyűlés döntéseit. 
Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára azt mondta: jövőre, ha az egyén is úgy akarja, megszűnik a devizahitel Magyarországon. Ezt nemzetgazdasági érdeknek nevezte. 
Emlékeztetett a Kúria azon döntésére, amely szerint a hitelt felvevőnek kell az árfolyamrés kockázatát viselnie, hozzátéve: ettől is megóvja a forintosítás az ügyfelet.