Belföld

Varga Mihály: Fokozatosan kell jóvátenni a kommunizmus bűneit

A kormány megemeli a Gulágra hurcoltak nyugdíját

Napról napra kell jóvátennünk azokat a bűnöket, amelyeket a kommunizmus követett el a magyarság ellen - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, fideszes országgyűlési képviselő a KDNP megemlékezésén, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály: A kommunizmus kormányzati módszerré avatta a gyilkosságot és az ártatlanok bebörtönzését

kommunizmus megemlékezés varga
A kormány a 2015-ös évet a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-éig meghosszabbította. A második világháború után mintegy nyolcszázezer magyart hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba. Az elmúlt évben több mint hatszáz eseményt rendeztek a Gulágra elhurcoltak emlékére.

Hozzátette: a rendszer ráadásul nem csupán a fizikai megfélemlítésre épült, hanem belopta magát az emberek magánéletébe, megmérgezte a családi életet és a munkát is. Az elnyomó hatalom mindenütt jelen volt, az emberek életét áthatotta a zsarnokság legfőbb eszköze, a félelem - mondta. A kereszténydemokrata politikus rámutatott: a kommunista rendszer különösen veszélyes ellenségként tekintettett az egyházakra, ezért módszeresen, minden eszközzel igyekezett felszámolni intézményeiket. 

Láng Zsolt: Alig van olyan utca Budán, ahonnan ne deportáltak volna legalább egy családot az Alföldre 

láng zsolt
 hercegkúti kötődésű alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter a rendezvényen azt mondta: mindig emlékezni kell a több mint százharminc hercegkútira, akit málenkij robotra, a Gulágra elhurcoltak. Hozzátette, akik onnan hazajöttek, nem panaszkodtak, hanem beálltak a munkába, mert nem beszélhettek arról, hogy mi történt velük.

A miniszter a Szovjetunióba hurcoltak emlékévének országos zárórendezvényén úgy fogalmazott: sajnos egyre kevesebb ember kaphatja meg ezt az emelt nyugdíjat. Mint mondta, "két lépésben" teszi meg a kormány a nyugdíjkiegészítést, amelynek végén a dupláját kapják meg eddigi járadóságuknak a politikai rehabilitáltak, ez 4,5 milliárd forintot jelent.A Gulágról, a kommunizmus történelméről szólva azt mondta: emlékezni kell erre az embertelenségre. Szólt arról, hogy bár Hercegkút a világ egy eldugott sarka, de akik itt élnek, azoknak a "világ közepe: ez volt az a hely, amelyről álmodtak a lágerekbe elhurcoltak, ez jelentett számukra reményt, ez volt az a hely, amely életben tartotta őket, ide akartak visszatérni, azok is, akik hazatérhettek, és azok is, akik soha".

Balog Zoltán emlékeztetett arra: Magyarországot fegyverrel elfoglalt országnak tekintette Sztálin, az orosz szövegekben soha nem volt szó felszabadításról, csak elfoglalásról. Kiemelte: a Gulág története nélkül nem érthetjük meg az emberiség 21. századi történetét, az embertelenséget, emlékezni kell, hogy ez ne merüljön feledésbe.