Belföld

Valótlan állításai miatt fizethet Hadházy Ákos

Az LMP társelnöke megsértette a Szent István Egyetem jó hírnevét

A Fővárosi Törvényszék első fokon kimondta, hogy Hadházy Ákos megsértette a Szent István Egyetem jó hírnevét, amikor 2016-ban Korrupcióinfó.hu nevű honlapján arról írt, hogy az intézmény „álprojektek” és „áltanulmányok” révén milliárdos összegekkel stafírozott ki külsős cégeket. Az LMP-s politikus ezekből az állításaiból szinte semmit nem tudott bizonyítani a bíróságon, így félmilliós sérelemdíjat fizethet.

Az LMP társelnöke 2016 áprilisában a Korrupcióinfo.hu nevű weboldalán a Szent István Egyetem Békés megyei campusán történt állítólagos visszaélésekről számolt be. Szerinte az ott megrendelt tanulmányok plagizáltak és túlárazottak voltak, a lényeg az volt, hogy a tudományra hivatkozva milliárdokat lehessen fizetni inkompetens cégeknek – írja a Pesti Srácok nyomán az Origo.

Hadházy különböző dokumentumokat is feltöltött a honlapra, amelyek az állítólagos kamutanulmányok voltak. Ám a Fővárosi Törvényszéken végül kiderült, hogy ezeknek semmi közük nem volt a pályázat során valójában elkészült tanulmányokhoz. Tehát nem az egyetem vagy a pályázat résztvevői készítették a kamutanulmányokat, hanem maga Hadházy Ákos.

Az LMP-s politikus valótlan állításait akkor több balliberális lap (Index, Magyar Narancs, 168 Óra) is átvette.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék végül az egyetem kereseti kérelmének nagy részét elfogadta, és megállapította, hogy Hadházy Ákos valótlan tartalmú közléseivel megsértette az intézmény jó hírnevét, eltiltotta őt a további jogsértéstől, kötelezte, hogy kérjen bocsánatot, valamint fizessen 500 ezer forint sérelemdíjat és 30 ezer forint perköltséget az egyetemnek.

Az elsőfokú ítélet ellen Hadházy Ákos fellebbezett, így az nem jogerős, a per pedig hamarosan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.