Belföld

Utóvizsgálat lesz a bicskei gyermekzaklatással kapcsolatban

Az Emmi törvényt módosítana

Utóvizsgálatot rendelt el az alapjogi biztos a bicskei gyermekotthonban négy évvel ezelőtt felmerült szexuális visszaélések gyanújának kivizsgálásáról szóló ombudsmani jelentéshez kapcsolódóan, hogy kiderüljön, négy év alatt milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy 2012 októberében Szabó Máté akkori alapjogi biztos már számos aggályt és problémát tárt fel a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthonban történt szexuális visszaélések gyanújának kivizsgálásával kapcsolatban. Jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát sérti, ha a velük foglakozó szakemberek nem vagy csak késve jelzik a szexuális bántalmazás gyanúját. Az akkori vizsgálat szerint aggályos volt, hogy a tanúként meghallgatott gyermekek törvényes képviseletét az igazgatóhelyettes látta el, aki munkajogi függőségi viszonyban állt a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított igazgatóval.
Székely László ombudsman mostani, hivatalból kezdett utóvizsgálata arra terjed ki, hogy 2012 és 2016 ősze között, a gyermekvédelmi gyám mostani jelzéséig milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására.
Az ombudsman emlékeztetett arra: mind a magyar jogszabályok, mind a Magyarország által vállalt nemzetközi kötelezettségek értelmében az államnak mindent meg kell tennie a gyermekek szexuális kizsákmányolásának és zaklatásának megelőzése és a gyermekek védelme érdekében. A gyermekeknek pedig tájékoztatást kellene adni a szexuális kizsákmányolás és zaklatás veszélyeiről, valamint az önvédelem módjairól - hangsúlyozta.
Székely László ismét felhívta a figyelmet a média fokozott felelősségére, a hiteles, alapos tájékoztatás fontosságára az ilyen érzékeny, gyermekeket ért szexuális abúzust felvető, társadalmi felháborodást kiváltó ügyekben. A gyermekeket érintő, tévedésen, félreértésen alapuló vagy kellő körültekintés nélkül közreadott hírek révén olyan torzított kép kerülhet a nyilvánosság elé, amely nagy kárt okozhat az érintett gyerekeknek és szakembereknek egyaránt - húzta alá.
Az RTL Klub múlt szerdai esti Híradójában, majd a Házon kívül című műsorban a bicskei gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalt nyilatkozatában azt mondta, az intézet igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, nekik négy, illetve nyolc éven keresztül volt intim viszonyuk vele.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hétfőtől egy külső vezető veszi át a gyermekotthon irányítását. A tárca emellett emlékeztetett arra, hogy a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.
Az RTL Klub péntek esti Híradójában arról számoltak be, hogy a feljelentés és a vizsgálat ellenére az intézményvezető még mindig a gyermekotthonban lakik. Az ingatlant tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szombaton közölte, hogy az igazgató elhagyta a gyermekotthonban található szolgálati lakását.

Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi): Hamarosan a parlament elé kerül a gyermekvédelmi törvény módosítása

Az Emmi felidézte, hogy a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen. Az igazgató szombaton elhagyta a gyermekotthonban található szolgálati lakását.

A minisztérium kiemelte, a kormány szigorította a gyermekvédelmi rendszert, így 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését.

Hozzátették, a kormány kiemelten szigorította a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben, amely szerint az ilyen bűncselekmények nem évülnek el.

A gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés is, hogy a gyerekeket ne tömeges, állami intézményekben helyezzék el, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek, így év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőkhöz kerül és 2019-re befejeződik az intézmények megújítása és kiváltása.

Megjegyezték, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben - nevelőotthonban, nevelőszülőknél - élő mintegy 23 ezer gyermek közül minden negyedikkel vették fel a kapcsolatot a gyermekjogi képviselők az utóbbi másfél évben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon keresztül.

Hangsúlyozták: bármilyen, gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elfogadhatatlan. A kormány mindent megtesz a gyermekek szexuális kizsákmányolásának és zaklatásának megelőzése és a gyermekek védelme érdekében - írták.