Belföld

Unortodox összeborulás formálódik

Hallgatólagos együttműködés lehet a Jobbik és a baloldali pártok között

A Fideszben azzal számolnak, hogy 2018-ban hallgatólagos együttműködést köt a baloldal és a Jobbik, több helyen nem indítanak egymással szemben jelölteket. Forrásaink ezzel összefüggésben felhívták a figyelmet a Jobbik médiaerőterének látványos átalakulására is.

Gyurcsány és Vona 20161228
Együtt 2018? Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor összefoghat (Fotók: Nagy Balázs)

A lényeg az, hogy a Jobbik – mindegy, milyen áron – kormányzati pozíciót csikarjon ki magának a 2018-as választások után. Ennek érdekében nem riadnak vissza a technikai együttműködéstől sem a baloldallal – magyarázta lapunknak nyilatkozva névtelenséget kérő fideszes elnökségi forrásunk. Szerinte ugyanazt a mintát fogják követni, mint az elmúlt évek időközi parlamenti és polgármester-választásain. Akkor bejött a baloldalnak és a Jobbiknak is ez a „húzás”, hiszen Veszprémben a baloldal által támogatott Kész Zoltán, míg Tapolcán a jobbikos Rig Lajos győzött, s lett így parlamenti képviselő.

A két Veszprém megyei városban történtek abban hasonlítottak egymásra, hogy a baloldalnak és a Jobbiknak nem kellett egymással megküzdenie, Veszprémben a „radikálisok” fogták vissza a kampányt, míg Tapolcán a másik csapat. „Egymásról sehol nem mondtak egy rossz szót sem, csak a Fideszt támadták. Ez azért mindenképpen furcsa attól a baloldaltól, amely korábban a radikális jobboldal elleni küzdelem fő erejeként mutatta be magát, és persze attól a Jobbiktól is, amely egykor az MSZP-t és Gyurcsány Ferencet szinte a keresztes hadjáratok hevességével támadta” – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a január elején esedékes szentendrei időközi önkormányzati választásokon sem a baloldal, sem a Jobbik nem állít egymással szemben jelöltet, a Fideszben pedig kíváncsian várják a márciusban–áprilisban esedékes zuglói időközi szavazást is.

A kormánypártoknál azt is megjegyezték, hogy Gyurcsány Ferenc még áprilisban – épp a tapolcai és veszprémi időközi választásokra hivatkozva – azt mondta a Somogy Megyei Hírlapnak, hogy „a centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás”. Azt is kifejtette, ugyan nem lelkesedne érte, de már nem tudná kizárni, lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők. A bukott miniszterelnök akkor lakossági fórumot is tartott Kaposvárott, ahol a beszámolók szerinte egészen pozitív hangvételben beszélt a Jobbik elnökéről, Vona Gáborról. „Remélem, nem értik félre, ha nem tudtam volna, hogy ő beszél, akár azt is gondolhattam volna, hogy egy tisztességes polgári politikus beszél. Azt a polgári gondolatot, ideát kérte számon az általam nagyon-nagyon nem kedvelt és nagyon elutasított párt elnöke a kormányzókon, amelyek polgári gondolatra hivatkozva kormányozzák ezt az országot immáron hatodik éve” – fejtegette Gyurcsány.

Akkor úgy tűnt, hogy az ex- kormányfő lényegében „szondáztatja” a szavazóit, akik egyáltalán nem háborodtak fel a mondandóján, de még a korábban a jobbikos antiszemita vagy cigányellenes megnyilvánulásokra ugró balliberális értelmiségi holdudvar sem háborgott. Sőt, később egykori SZDSZ-alapítók, így Haraszti Miklós vagy Kőszeg Ferenc is meglebegtették a baloldal és a Jobbik együttműködésének lehetőségét: míg Haraszti egy technikai koalícióról beszélt az ATV-n, addig Kőszeg az Élet és Irodalomban egyenesen azt írta, hogy az Orbán-rendszer megbuktatásáért akár Vona Gáborra is lehet szavazni.

Úgy tűnik, az üzenetek termékeny talajra hullottak. A néhány éve még a jobbikos Gyöngyösi Márton antiszemitának minősített parlamenti felszólalása miatt tüntetést szervező baloldaliak mindent megbocsátottak a „radikálisoknak”. A Klub Rádió hallgatói ugyanis novemberben már kétharmados többséggel szavaztak arra, hogy a Jobbikot is be kellene venni a baloldali összefogásba. Erre a hangulatváltozásra nagy befolyást gyakorolhatott, hogy a Jobbik, korábbi ígéretével szemben, novemberben nem szavazta meg a kvótaellenes alaptörvény-módosítást.

Közben a Jobbik baloldali média-beli „erőtere” is alaposan megváltozott. Az ATV-ből éveken keresztül kitiltott párt tagjait, vezetőit ma már szinte mindennap behívják műsoraikba. Sőt, bulváreseménynek is beillő egyórás portréfilmeket is sugároztak Vona Gáborról, vagy épp a Novák Előd–Dúró Dóra házaspárról is. A Jobbikban ezt annak tudják be, hogy egymillió szavazója van a pártnak. A 2015 februárja után nyíltan Fidesz-ellenes Magyar Nemzet és a Hír Tv beállt a Jobbik üzeneteinek közvetítésébe. Fideszes forrásaink szerint Simicska Lajos tulajdonos ezzel a médiatámogatással azt akarja elérni, hogy a Jobbik 2018-ban, a választások után koalíciós alkupozícióba kerüljön a Fidesszel szemben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom