Belföld

Ünnepi programok Budapesten

Dömötör Csaba: Mindenkit várunk hétfőn a Terror Házához

Hétfőn az 1956-os forradalom 61. évfordulóját ünnepli az ország.  A rendezvények már a hétvégén, vasárnap délután elkezdődnek, fáklyásvonulás, fényfestés és ingyenes koncertek is lesznek. 

A programok már október 22-én, vasárnap megkezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel. Innen délután fél 5-kor indul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol szintén megemlékezést tartanak.

"Október 23. számunkra a szabadság napja"

"A szabadságharc megmutatta, hogy a magyarok mindig kiállnak magukért. Azt bizonyította, hogy nincs helye megalkuvásnak, ha a szabadságról és a függetlenségről van szó. Ez az alapelv mind a mai napig érvényes" - hangoztatta az Dömötör Csaba államtitkár.
Hozzátette, ezért is várnak szeretettel minden magyar állampolgárt a hétfői ünnepségre a Terror Házához.A délután háromkor kezdődő rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.
"Október 23. számunkra a szabadság napja. Szeretnénk büszkén és méltósággal emlékezni az 56-os hősökre" - fogalmazott Dömötör Csaba.

Október 22. (vasárnap)

14.00 Koszorúzás és megemlkezés az 1956-os Műegyetemi emlékműnél - Beszédet mond dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter

14.40 Ünnepélyes menet a műegyetemi emlékünnepségre.

15.00 Műegyetemi emlékünnepség - A megemlékezésen beszédet mond: BME rektora Józsa János, BME rektora, dr. Halzl József ’56-os öregdiák és dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter

16:30 Ünnepi fáklyás menet. A menet útvonal: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér

18.00 Megemlékezés a Bem téren. A megemlékezés együttműködő partnere a Rákóczi Szövetség.

18.00-23.00 Fényfestés a Budapesti Műszaki Egyetemen, Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén és a Terror Háza Múzeumon.

Emellett már vasárnap este, majd hétfő este is több helyen - köztük a Műegyetem épületén - fényfestés lesz.

Október 23. (hétfő)

08.00 Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren.

Az ünnepnapon, hétfő reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren folytatódnak a programok, ott ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. A nyitott parlamenti program keretében ingyenesen megtekinthető lesz a főlépcső, a Kupolacsarnok, valamint a Szent Korona. 

13: 00 Az ünnep kiemelt rendezvényén, a Terror Háza Múzeumnál délután 3 órakor kezdődő ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

17:00 A Millenáris parkban a Szabadságkoncertre várják az ünneplőket.

A központi rendezvénysorozat szervezői a családi programok és az Időkapuk interaktív játék mellett Szabadságkoncerttel is készülnek: a Millenáris B épületében a New Level Empire, a Bagossy Brothers Company, a Margaret Island és az Irie Maffia lép fel. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom