Belföld

„Újra erős város lehet Salgótarján”

Simon Tibor kormánypárti polgármesterjelölt megakadályozná az MSZP megszorítási terveit, munkahely- és otthonteremtést ígér

A szocialisták megszorításokat, a vállalkozók terheinek drasztikus megemelése után minden lakosra kiterjedő ingatlanadót vezetnének be, csökkentenék a buszjáratok számát, óvodákat szüntetnének meg, elbocsátásokat terveznek az oktatási intézményekben – erről beszélt lapunknak Simon Tibor, a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje.

Simon Tibor 20160227
Ingyentelekkel tartaná a városban a fiatalokat Simon Tibor (Fotó: Nagy Balázs)

Ha a vasárnapi időközi polgármester-választást megnyeri, a munkahelyteremtés céljából a Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnökkel az ipari park bővítéséről, termelőipari cégek városba vonzásáról állapodna meg.

– Mi a tétje a salgótarjáni időközi polgármester-választásnak?

– Hogy leszakad, csődbe kerül-e a város, vagy a stabil jövőt kezdjük-e építeni. A felzárkóztatás és a munkahelyteremtés a célom.

– Az elmúlt hetekben több nyilatkozatot is hallottunk arról, hogy adósságcsapdába került a település. Pénzügyileg milyen helyzetben van Salgótarján?

– Az Orbán-kormány 2012-ben 3,25 milliárd forint adósságot vállalt át a várostól, 2014 októberében az előző, Fidesz-KDNP-s városvezetés 945 milliós plusszal adta át a kasszát az MSZP-nek. Tavaly novemberben mégis egy olyan közgyűlési anyag készült, amelyben az szerepel, hogy a Polgármesteri Hivatal szakemberei szerint az idei évre 1,1 milliárdos működési hiánnyal kell számolni.

– A baloldal megszorításokat akar bevezetni?

– Fekete Zsolt szocialista alpolgármester, polgármesterjelölt vezetésével több ilyen döntést is előkészítettek. Az ő felelőssége, hogy Salgótarján ma az egyetlen település hazánkban, amelynek törvénysértő módon még nincs beterjesztett költségvetése. A szocialista jelölt tehát becsapja a salgótarjániakat. Miközben fűt-fát ígér a kampányában, ha ő győz a választáson, egy nagyon kemény, megszorító költségvetést terjeszt majd elő a képviselő-testületnek.

– Milyen konkrét megszorításokat tartalmaz a közgyűlési anyag?

– A szocialisták adóemeléseket terveznek. Ezeket részben már be is vezették. A vállalkozások ter­heit brutálisan, ötvennégy százalékkal megemelték, de a cégek életét megkönnyítő harmincszázalékos ingatlanbérleti kedvezményt is visszavonták, tehát ennyivel emelték meg a bérleti díjakat. Százötvenmillió forinttal rövidítették meg a vállalkozásokat, ezért nagyon sokan közülük el is hagyták a várost. Sajnos az is elképzelhető, hogy az MSZP minden salgótarjáni lakosra kiterjesztett ingatlanadót akar bevezetni, hiszen a közgyűlési anyag azt tartalmazza: „meg kell vizsgálni a közteherviselés lakosságra történő kiterjesztését”. Emellett a tömegközlekedéstől is forrásokat vonnának el, tehát csökkentenék a buszjáratok számát. Ez az intézkedés buszvezetők elbocsátásával járhat. A legkiszolgáltatottabb óvodai, iskolai dolgozók sem számíthatnak semmi jóra Fekete Zsolttól, az önkormányzat ugyanis felül kívánja vizsgálni az óvodai kapacitások számát, tehát óvodai csoportokat akarnak megszüntetni, vagy óvodákat akarnak bezárni. Az iskolákban, amelyeket az állam tart fenn, de a takarítók és karbantartók foglalkoztatója a helyhatóság, drasztikusan csökkenteni kívánják az általuk fizetett munkavállalók számát. Ráadásul Fekete Zsolt a közmunkaprogramon is szűkítene.

– Kapott hideget-meleget a kampányban. A szocialisták brókerváddal illették, szinte bűnözőként állították be, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársa. Sőt, azzal is megvádolták, nem a városban lakik.

– Ezek a támadások mindent elárulnak a szocialistákról. A városban lakom, itt is születtem. Büszke vagyok arra, hogy sok száz salgótarjáni gyermeket taníthattam, illetve arra, hogy iskolaigazgatóként is dolgozhattam. Megtettem a szükséges feljelentéseket, mert azzal rágalmaztak, hogy bróker lettem volna. A szocialisták hazudnak minden hullámhosszon.

– Amennyiben ön lesz a polgármester, fideszesként miért tudna hatékonyabban segíteni a városnak, mint egy ellenzéki vezető?

– Az érdekérvényesítés és a lobbierő miatt. Egy kormánypárti, fideszes polgármester a saját pártja vezette kormánynál hatékonyabban tud lobbizni, támogatást kijárni, mint a kormányt mindennap szidó szocialista politikus.

– Milyen fejlesztésekért lobbizik majd a kormánynál?

– Kemény munka áll előttünk, hiszen a huszonhárom megyei jogú város közül mindenben az utolsó helyen állunk. Eközben az itt élők semmivel sem dolgoznak kevesebbet, mint más városok lakói, ezért ők is megérdemelnék a jobb életszínvonalat. A 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban rendelkezésre álló, összesen több mint tizenkétezermilliárd forintnyi fejlesztési strukturális alapból minimum hatvan-hetvenmilliárd forintot kell a városnak megszereznünk.

– Mire fordítaná ezt az összeget?

– Alapvetően a gazdaságfejlesztésre, amely együtt jár a munkahelyteremtéssel. Nemcsak a városban működő vállalkozások megerősítése a feladat, hanem új vállalkozások betelepítésére is szükség van. A kormány kiemelt vállalkozási övezetté nyilvánította a régiónkat, tehát nagy kedvezményeket biztosít az itt letelepülő cégeknek. Salgótarjánnak ezen a kormánytámogatáson túl még pluszjuttatásokat, adókedvezményt kell adnia az ide érkező vállalkozásoknak.

– Nagy gondot jelent a fiatalok elvándorlása. Polgármesterként mit tudna tenni e folyamat megállításáért?

– Városi ösztöndíjprogramot hirdetek meg az iskoláikat befejező diákok Salgótarjánban tartásáért. A várost már elhagyó fiatalokat is arra szeretném ösztönözni, költözzenek ide vissza, de azt is el kell érnünk, hogy a nem itt született fiatalok minél nagyobb számban ide költözzenek.

– Ez most elképzelhetetlen célnak tűnik.

– Tisztában vagyok ezzel, de határozott jövőképem van Salgótarján számára. Az elmúlt hónapokban rengeteg fiatallal találkoztam, beszéltem velük a problémáikról. Első helyen mindenki a munkahelyteremtés fontosságát jelölte meg. Emellett az otthonteremtés is kiemelt terület, ezért polgármesterként kezdeményezni fogom, hogy a város adjon ingyenes, közművesített telkeket a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő házaspároknak. A csok a gazdaságfejlesztési cél mellett a gyermekvállalást ösztönzi. Mi tehát nem bezárni akarjuk az óvodákat, mint a szocialisták, hanem újabbakat akarunk nyitni. Mára rendkívül feszítő helyzetet teremtett, hogy a fiatalok elköltöztek innen, nem itt születnek meg a gyerekeik. Viszont Salgótarjánban maradtak a nagyszülők, akik távol vannak az unokáiktól, gyermekeiktől. Tehát egyfajta családegyesítő programként is fel lehet fogni a céljaimat. De mindemellett a fiataloknak szükségük lesz kulturális, sport-, és szabadidőközpontokra is, ebben is hiányt szenved még Salgótarján. Ezeket is biztosítani tudnánk az uniós pályázatokból.

– Lesz felsőoktatási intézménye Salgótarjánnak?

– Mindenképp meg szeretnénk alapítani egy felsőfokú iskolát a városban, hogy a fiatalok ne menjenek el más városokba tanulni, sőt inkább ide érkezzenek az ország más pontjairól. Olyan közösségi főiskolát tervezek létrehozni, amely több országos főiskola-egyetem kihelyezett tagozataként működne, egyfajta komplex felsőfokú oktatási központként. Kezdetekben vendégtanárokat várnánk, de a későbbiekben számítanánk a salgótarjáni középiskolák fiatal tanárai­nak munkájára is. Számos olyan jelzést kaptunk a vállalkozásoktól, hogy műszaki és humán területen sincsenek megfelelően képzett szakembereik. Tehát a valós társadalmi igényeket kell kiszolgálnia majd ennek az új salgótarjáni főiskolának. Ez persze a középfokú szakképzésre is igaz, nagyon jó iránynak tartom, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium átvette ezeket az intézményeket, és a képzési rendszert a munkaadói igényekhez alakítják nálunk is. Felvettem a kapcsolatot a helyi cégekkel, a kamarával és a minisztériummal is, próbálok egyfajta közvetítőként hatni a folyamatra.

– A városban nagyon fontos lenne a felnőttképzés megerősítése is. Miben tudna segíteni polgármesterként?

– A kormány döntése értelmében a második szakmájukat is ingyen tudják megszerezni azok, akik részt vesznek a felnőttképzésben. A cél ezen a területen az, hogy azokat, akik azért nem dolgoznak, mert eredeti szakképesítésükkel nem tudnak elhelyezkedni – például az üvegipari vagy kohászati szakemberek –, bevegyük ebbe a programba, olyan képzést tudjunk számukra biztosítani, amelyre valóban szükség van. Ilyen a bútoripari terület vagy épp a műanyagipar, amely jelen van a városban.

– Ha már említette az üvegipart vagy a kohászatot, de ide vehetjük a bányászatot is, 1990 után teljesen leépültek a településen azok a területek, amelyek tradicionálisan meghatározták a város életét már a kommunizmus előtt is. Hogyan lehet betölteni azt az űrt, amely utánuk keletkezett?

– Néhány tradicionális iparág még megmaradt, ilyen például a tűzhely- vagy épp az öblösüveg-gyártás, ezeket meg kell erősítenünk. Ma a szolgáltatóipar van jelen legerősebben a városban, ám a település tradí­ciói miatt is sokkal inkább a termelőipar felé kell elmozdulnunk, ezzel teremthetünk sok munkahelyet. Az elmúlt időszakban olyan nagy, itt befektetni kívánó cégekkel tárgyaltam, amelyeknek munkahelyteremtését a kormány Modern városok programjának keretében segíthetjük. Orbán Viktor miniszterelnökkel olyan szerződést szeretnék majd polgármesterként kötni, amely kimondottan a termelőipar megerősítését célozzák. A kormányfővel aláírandó megállapodásban több nagyprojekt is szerepel. Ezek színhelye az ipari parkunk lenne, amelyet bővíteni akarunk. Amennyiben polgármesterré választanak, további zöldmezős beruházások érkezhetnek hozzánk, és néhány éven belül újra erős várossá tehetjük Salgótarjánt.

 

„Újra erős város lehet Salgótarján”Simon Tibor kormánypárti polgármesterjelölt megakadályozná az MSZP megszorítási...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 26.