Belföld

Új ösztöndíjjal bővül a rezidenstámogatási program

Az ösztöndíjprogramokra február 6-áig lehet jelentkezni

A Flór Ferenc nevét viselő új ösztöndíjjal bővül a rezidenstámogatási program - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

A kormány a betegellátás színvonalának javítása, az egészségügyi hiányszakmákból fakadó problémák mérséklése és az orvosok Magyarországon tartása érdekében ismét elindítja a programot, amely eddig is jelentős eredményt ért el a szakorvosjelöltek támogatásában.
Az ösztöndíjasok a szakmai területtől függően havi 100-200 ezer forintban részesülhetnek. A kormány a programra eddig több mint 4,5 milliárd forint költségvetési forrást biztosított - ismertették.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján (http://www.enkk.hu/) már elérhető a pályázati felhívás, az ösztöndíjprogramokra 2017. február 6-áig lehet jelentkezni.
A szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a szakgyógyszerészjelöltek a Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak, amelyek nettó 100 ezer forintot jelentenek.
A csecsemő- és gyermekgyógyászat területén a Méhes Károly-ösztöndíj, az oxyológia és sürgősségi orvostan területén a Gábor Aurél-ösztöndíj keretében a szakorvosjelöltek havi nettó 200 ezer forintban részesülhetnek.

A hiányszakmás ösztöndíj, amelyet idén lehetett először igényelni, havi 150 ezer forint támogatást nyújt a szakképzést hiányszakmában megkezdőknek.
Az Emmi-közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy új ösztöndíjtípust vezetnek be Flór Ferenc-ösztöndíj néven, amelynek nettó 200 ezer forintos összegére a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem-orvostan szakorvosjelöltek pályázhatnak.
A 2017-ben biztosított több mint 1,5 milliárd forintos keretösszeg lehetővé teszi, hogy minden, frissen végzett fiatal orvos részesülhessen a támogatásban, ha a pályázati kiírásban meghirdetett feltételeket vállalja és azoknak megfelel - írták.
A kormány a korábbi években több mint 4,5 milliárd forintot fordított a fiatal orvosok Magyarországon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra. Az ösztöndíjakat eddig csaknem 3500 fiatal orvos vette igénybe.
A tavalyi, valamint a legutóbb meghirdetett ösztöndíjpályázat során lehetővé vált, hogy minden olyan pályakezdő szakorvosjelöltet támogassanak, aki Magyarországon szeretne dolgozni - olvasható a közleményben.