Belföld

Tuzson Bence: A Jobbik valójában nem akarja támogatni az alaptörvény-módosítást

Kósa Lajos: Három ellenzéki szavazat elég a módosításhoz

Három szavazat szükséges a kormánypárti voksok mellett az alaptörvény módosításához, ami meglehet - közölte a Fidesz frakcióvezetője szerda este az M1-nek.

Kósa Lajos, utalva arra, hogy jobbikos képviselők támogatásával fogadhatják el a kvótareferendum után beterjesztett alaptörvény-módosítást, megjegyezte: a Jobbikból korábban többen azt nyilatkozták, hogy támogatják az alkotmánymódosítást.
"Nem mondják, hogy nem értenek egyet Vona Gáborral, de ez következik belőle" - mondta Kósa Lajos.

A Jobbik nem szeretné figyelembe venni az emberek akaratát

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a Jobbik nem szeretné figyelembe venni az emberek akaratát és nem fogja támogatni az alaptörvény módosítását. Az MSZP felszólította a Jobbikot, hogy ne "kufárkodjon" az alaptörvény módosításával, ha nemzeti ügynek tartja azt és elvtelen politikai prostitúcióról beszél Vona Gábor feltételei kapcsán.

Tuzson Bence szerdán, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: különös a Jobbik elnökének magatartása, hiszen a párt már a sokadik feltételt támasztja az alaptörvény módosításához. Korábban szerettek volna egyes rendelkezéseket kétharmados módosításokhoz kötni, voltak módosító javaslataik, legutóbb pedig "ettől szinte teljesen független kérdésben", a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban "szeretnének mást, mint korábban".

Kósa Lajos: Vona Gábor összevissza beszél és hazudik
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint Vona Gábor "összevissza beszél és hazudik" a népszavazás és az alaptörvény-módosítás ügyében.
Kósa Lajos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: amikor a Fidesz konzultációt kezdeményezett a migrációról, Vona Gábor népszavazást sürgetett a kérdésben, amikor pedig a Fidesz referendumot kezdeményezett, a Jobbik elnöke azt feleslegesnek minősítette, és alkotmánymódosítást szorgalmazott. Most, amikor a kormányfő beterjesztette az alaptörvény-módosítási javaslatot az Országgyűlésnek, Vona Gábor "mindenfajta feltételekkel" állt elő - mondta, utalva az Orbán Viktor miniszterelnök és a Jobbik-elnök közti előző napi négyszemközti találkozóra.
A frakcióvezető idézte a Jobbik pártelnökének korábbi nyilatkozatát is, amely szerint aki nem szavazza meg a betelepítés elleni alaptörvény-módosítást, az hazaáruló.
A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban - amelynek megszüntetését támasztotta feltételül Vona Gábor az alkotmánymódosítás támogatásához - Kósa Lajos azt mondta: szerinte ezek sehogy nem kapcsolódnak egymáshoz. Megjegyezte egyébként, hogy a kormány már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát.
A politikus a letelepedési kötvényt vásárlók és az illegális bevándorlók közötti párhuzamot azzal utasította vissza, hogy az előbbiek olyanok, mint az albérlők - akik engedélyt kérnek, hogy bejöhessenek, és fizetnek érte -, míg utóbbiakat betörőkhöz hasonlította, akik nem kérdeznek, hanem bejönnek a kerítésen.
Azt is hozzátette, hogy a letelepedési kötvényt vásárlókat szigorúan ellenőrzik a magyar hatóságok.
Az Orbán Viktor és Molnár Gyula MSZP-elnök közötti - szintén keddi - tárgyalással összefüggésben Kósa Lajos azt mondta: a választási kampányban az MSZP még azt ígérte, megszavazzák majd a kvótaellenes törvényt a parlamentben. Most azonban az alaptörvény-módosítást nem támogatják. A frakcióvezető ezt úgy értékelte: az MSZP hazudott, megtévesztette az országot, "amikor az ország védelméről van szó, akkor még eddig soha semmit nem támogattak" a szocialisták.
Az Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök által folytatott kétoldalú pártelnöki egyeztetésekből három - a KDNP-vel, az MSZP-vel és a Jobbikkal - már lezajlott, az LMP válaszát még várják. A frakcióközi megbeszélések csütörtökön folytatódnak, de azon csak az alaptörvény-módosításról tárgyalnak, másról nem - közölte Kósa Lajos.
A politikus reméli, hogy az alkotmánymódosítási javaslat megkapja majd a kétharmados szavazattöbbséget a parlamentben, amihez mindenképpen kellenek ellenzéki támogató voksok is. Szerinte ez lelkiismereti kérdés, és bízik abban, hogy lesznek olyanok - akár a Jobbikból, akár más ellenzéki pártból -, akik a lelkiismeretükre hallgatnak, és megszavazzák az előterjesztést. "Megkockáztatom, hogy nem alaptalan az a reménykedés", hogy - "frakció- vagy pártfegyelem ide vagy oda" - lesz olyan ellenzéki képviselő, aki megszavazza az alkotmánymódosítást.
Arra a kérdésre, hogy van-e B tervük arra az esetre, ha nem sikerülne elfogadni az Országgyűlésben az indítványt, azt felelte, "természetesen gondolkodunk sok mindenben", de erről nem kívánt részleteket mondani. 

Az államtitkár méltatlannak nevezte a kialakult helyzetet, azt mondta, nem lehet "kufárkodásnak tekinteni" ezt az ügyet. 
"Azt gondoljuk, és talán feltételezhetjük is", a valós akarat az, hogy a Jobbik nem szeretné támogatni az alaptörvény módosítását, nem szeretné figyelembe venni az emberek akaratát és végül nem fogja támogatni a módosítást - mondta.
Tuzson Bence hozzátette: a Jobbik korábbi nyilatkozatai arról szóltak, hogy ezt szeretnék, ám jelenleg "egyre inkább lépdelnek ki" az alaptörvény módosítása mögül, ami szerinte a választók "becsapását" jelenti.
Közölte: sajnálják, hogy az MSZP nem támogatja az alaptörvény módosítását, mert fontos, nemzeti kérdésről van szó, amelyben 3,3 millió ember tett egyértelmű állásfoglalást a kötelező betelepítés ellen. Ők új egységet teremtettek Magyarországért, és ennek az új egységnek a véleményét illik figyelembe venni, hiszen sokkal nagyobb a támogatása, mint bármilyen párté valaha is volt az országban - hangoztatta.
"Akkor lehetünk biztonságban", ha Magyarországon hosszú távon nem lesz kényszerbetelepítés, ehhez pedig egy alkotmánymódosítás jó eszköz - hangsúlyozta.
Tuzson Bence kedden, sajtótájékoztatón elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Molnár Gyulával, az MSZP elnökével és Vona Gáborral, a Jobbik elnökével.

A Jobbik szövegszerű javaslatot tesz a frakciók egyeztetésén
Volner János, a Jobbik frakcióvezetője szövegszerű javaslatot tesz a parlamenti frakciók csütörtöki egyeztetésén az alaptörvény módosítására vonatkozóan - közölte a párt szóvivője.

Mirkóczki Ádám szerdai budapesti sajtótájékoztatóján megerősítette: amennyiben a kormánypártok azt szeretnék, hogy a Jobbik november 8-án megszavazza a módosítást, akkor november 7-ig hatályon kívül kell helyezni a letelepedési kötvényről szóló passzusokat az idegenrendészeti törvényben.
Értékelése szerint "a legnagyobb dilettantizmus" azt mondani, hogy a kötvényeknek és a bevándorlásnak semmi köze egymáshoz, mert előbbi egy olyan nemzetbiztonsági kockázat, amit ki tudnak használni a terroristák, illetve az őket finanszírozó emberek. Azt is hangsúlyozta: szerinte nincs ellentmondás a korábban elmondottak és a Jobbik keddi álláspontja között, hiszen korábban is egzakt, pontos módosítást javasoltak, amely minden kiskaput bezár a bevándorlás és a terrorizmus előtt.
Mirkóczki Ádám az MSZP nyilatkozatára úgy reagált: "a baloldal lényegében kifutott a harctérre, aztán ott rájött, hogy otthon hagyta a fegyvereit, majd eltűnt és most beállt a Fidesz mögé egyfajta papagáj-propagandát folytatni". Megmosolyogtatónak ítélte, hogy a szocialisták azt kérik számon, miért nem támogatja a Jobbik az alaptörvény módosítását mindenféle ellenzéki magatartás nélkül. Felvetette azt is, hogy az MSZP kisegítheti a Fideszt a kétharmados többséget igénylő parlamenti szavazáson.
Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szavaira pedig azt felelte: a kormánypárt döntse el, mi a fontosabb, "Rogán Antal piszkos pénzei vagy az ország biztonsága". A korábbi jobbikos javaslatokkal összefüggő kritikákra pedig azt válaszolta, nem tehet róla, hogy pártja mindig egy lépéssel a Fidesz előtt jár.
A szóvivőt kérdezték arról, hogy korábban a népszavazási kérdést javasolták kijelentő módban az alaptörvénybe emelni. Azt mondta erre, hogy a fél évvel ezelőtti javaslatukat lehet betűről betűre értelmezni, de a lényege az volt, amiről most is beszélnek, vagyis hogy minden jogcímet kizáró módosítás szülessen.
Megkérdezték arról is, hogy támasztanak-e további feltételeket. Mint mondta, nem gondolja, hogy ez "egy olyan játék, amelyen életünk végéig adómentességet szeretnénk vagy ingyen sört". Annyit kérnek, hogy a kormány ne félmegoldásokkal kezelje a helyzetet - tette hozzá.
Mirkóczki Ádám egyúttal kételkedett abban, hogy a kormány a Jobbiktól függetlenül vizsgálja a letelepedési kötvény működtetését.

Objektum doboz

Tóth Bertalan: Elfogadhatatlan, amit a kormány gondol
Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerdán Brüsszelben megerősítette, hogy

az MSZP nem ért egyet az alaptörvény módosításával a kvóta ügyében, saját programja van a menekültkérdés európai és magyarországi vonatkozású megoldására. Tóth Bertalan az Európai Parlamentben tartott tájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy a magyar kormány úgy gondolta, az érvénytelen népszavazásból alkotmánymódosítás következik. Tóth Bertalan az MTI-nek eljuttatott nyilatkozatában jelezte: az MSZP kezdetektől fogva hangoztatta, hogy a szavazást megelőző kampány felesleges és költséges, valamint felhívta a figyelmet annak "gyűlölet- és félelemkeltő" jellegére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a migráció valós probléma, ezért a szocialista pártnak van programja a menekültkérdés európai és magyarországi vonatkozású megoldására. Kiemelte, a szocialista párt hangsúlyozza a nemzeti titkosszolgálatok együttműködésének fontosságát, javaslatokat tesz a közös határvédelem megszervezésére, szükség esetén egy európai haderő felállításával, kitér a közös menekültügyi eljárások megalkotásának szükségességére, valamint a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésének rendszerének hatékonyabbá tételére. Közös európai együttműködésben valós és felelős válaszokat kell adni a Brexit utáni időszakra, a menekültválság kérdésében és a szociális ügyekben egyaránt - jelentette ki a frakcióvezető.


MSZP: A Jobbik ne "kufárkodjon" az alaptörvény módosításával!

Az MSZP felszólította a Jobbikot, hogy ne "kufárkodjon" az alaptörvény módosításával, ha nemzeti ügynek tartja azt.

Szakács László frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte: a Jobbiknak el kell döntenie, nemzeti ügynek tekinti a módosítást, vagy "seftel" vele.
Az ellenzéki politikus felszólította a Fideszt, hogy mutasson egy olyan kötvényvásárlót, akinek letelepedése nemzetgazdasági szempontból indokolt volt.
Elmondta, az MSZP még szeptemberben nyújtott be törvényjavaslatot, amely a letelepedési kötvények azonnali megszüntetését kezdeményezte. Ezt az Országgyűlés nem vette tárgysorozatba.
Szakács László kérdésre válaszolva azt mondta, azért nem támogatják az alaptörvény módosítását, mert arra nem kapott felhatalmazás a kormány. 
A magyar választók többsége nem vett részt a népszavazáson, az érvénytelen lett, így nem kapott felhatalmazást Orbán Viktor az alkotmány módosítására - hangsúlyozta.
Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint az MSZP-n belül többen nem tudták, Molnár Gyula találkozik Orbán Viktorral, Szakács László közölte, az elnökség döntése értelmében a pártelnök az alkotmány módosításáról nem, de más kérdésekről tárgyalt.
Molnár Gyula kedd délelőtt kapta a meghívást, és nem mindenkit sikerült értesíteni a tárgyalásról. "Palotaforradalomról" szó sincs - cáfolta a sajtóhíreket Szakács László.
Magyarországon nagyon sokan azt gondolják, nem a migráció a legfontosabb kérdés, hanem az oktatás és az egészségügy helyzete. Az MSZP elnökének lehetősége nyílt arra, hogy ezt Orbán Viktor szemébe mondja - közölte.

Az MSZP egyébként közleményben is reagált Vona és Orbán egyeztetésére. A szocialisták szerint Vona Gábor azért "seftel" a letelepedési kötvények eltörlésével, hogy pártja a Fidesz védőszárnyai alá kerülhessen.
A szocialisták leszögezik: Vona Gábort nem az emberek biztonsága érdekli, hanem felajánlja magát és a Jobbik segítségét Orbán Viktornak, semmibe véve a magyar emberek akaratát. Vona Gábornak ugyanis tudnia kell, hogy az alaptörvény megváltoztatására a választók többsége nem adott felhatalmazást - hangsúlyozzák.

Egyúttal kijelentik, hogy amit a Jobbik elnöke csinál, az "elvtelen politikai prostitúció".
Emlékeztetnek, hogy az MSZP szeptember elején törvényjavaslatot nyújtott be a letelepedési kötvények eltörléséért, de a Jobbik akkor el sem ment a parlament gazdasági bizottságnak ülésére.
Az MSZP nem alkudozik Orbán Viktorral, mert az alaptörvény attól nem lesz elfogadható, ha eltörlik a letelepedési kötvényeket - húzzák alá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom