Belföld

Trócsányi László: Erősek a jogi érveink a kvótaperben

A miniszter szerint precedensértékű perről van szó

Erősek a jogi érveink az Európai Unió Bírósága előtt folyó kvótaperben - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón a bíróságon folyó kvótaperrel kapcsolatos kérdésre.

A miniszter úgy fogalmazott: "nem kis jelentőségű ügyről van szó", precedensértékű a per, és mindkét fél oldalán sok a beavatkozó, Magyarország oldalán például Szlovákia és Lengyelország avatkozott be. Mint mondta, az írásbeli előkészítési szakasz lezárult és Magyarország valamennyi beavatkozó kérelmére válaszolt. Hárman vagyunk, kicsik vagyunk, de a jogi érveink erősek - mondta a miniszter. Hozzátette: jövő év januárjában-februárjában várható tárgyalás, ahol a felek és a beavatkozók ismertetik az álláspontjukat. Ezt követően a főtanácsnok kialakítja véleményét, amelyet a bíróság elé terjeszt, a bíróság pedig dönt.

úA miniszter megerősítette: valóban a jövő év második-harmadik negyedévében születhet döntés az ügyben. Jelezte: ő maga is ott lesz a tárgyaláson, mert úgy ítéli meg, szükség van a személyes jelenlétére.