Belföld

További rezsicsökkentés is lehet

„Visszaszereztük a szocialista kormányok által privatizált közművagyont”

Sem a honvédelmi miniszterré előlépett Simicskó István sportügyi államtitkári helyére, sem a korábban távozott Zombor Gábor egészségügyi államtitkár helyére nincs még új ember – mondta a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva Lázár János a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy önjelöltek mindkét pozícióra vannak már, de felvetésünkre senkit nem nevezett meg. Kérdésünkre, hogy van-e már döntés az új budapesti közkórház építésének helyszínéről és időpontjáról, azt mondta, az egészségügyi államtitkár kompetenciája az ügy, de pillanatnyilag most nincs ilyen politikus a kormányban.

A minisztert arról az elsőként lapunkban megjelent hírről is kérdeztük, miszerint a volt honvédelmi tárcavezető, Hende Csaba egy ellenzéki politikus írásbeli kérdésére válaszolva úgy tájékoztatott, hogy a kormány jóváhagyta a helikopterbeszerzést. Lázár János elmondta: a kormány álláspontja az, hogy szükség van új helikopterflottára, de konkrét kormánydöntés még nincs. A jövő évi honvédelmi költségvetésben még nincs benne ez a tétel, amelynek előteremtése a nemzetgazdasági tárca feladata, a honvédelmi büdzsé növekedésének azonban nem ez, hanem a NATO-feladatok ellátása az oka. Lázár Hende Csaba távozásának körülményeiről szólva úgy fogalmazott: „Nem emlékszem olyan ülésre, ahol Hende Csabát megszidta volna a miniszterelnök.” Korábban ugyanis a sajtóban ilyen értesülések jelentek meg. Erről a témáról mást nem kívánt elmondani, annyit viszont megjegyzett, hogy Hende a polgári oldal elismert politikusa, a miniszterelnök a későbbiekben is számít rá, akár munkatársaként is.

A miniszter kifejtette, 2016 végétől csaknem három és félmillió háztartásban szolgáltathat energiát a nemzeti közműcég. „Ez lényegében azt jelenti, hogy visszaszereztük azt a vagyont és azt a jogot, amit 1995-ben az akkori szocialista kormány privatizált, rászabadítva az országra több száz százalékos gáz-, áram- és távhőáremelést” – hangsúlyozta. Az állami közműcég a tartós rezsicsökkentés egyik záloga. Sőt újabb rezsicsökkentés előkészítésére is lehetőség lesz a következő két évben. A kormány folyamatos lépéseket tesz az Elmű és az ÉMÁSZ egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágának megszerzésére. A távhőrendszer kiépítése, és az önkormányzati szektortól történő átvétele körülbelül két-három évet vesz igénybe. Jövőre minden háztartásban az állam fog gázt szolgáltatni, 2017-ben megkezdődik az áramszolgáltatás, és 2017–2018-ban minél több helyen állami távhőszolgáltatást szeretnének – mondta Lázár.