Belföld

Tovább csökkent a szegénységnek kitettek száma

A romák körében is javult a jövedelmi helyzet

Tovább csökkent a szegénységnek kitettek száma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint, a folyamatok a 2012 óta megkezdett trendbe illeszkednek - mondta Czibere Károly, az emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken.

Tájékoztatása szerint az elmúlt 4 évben csaknem egymillióval csökkent a szegénységnek kitettek vagy azzal veszélyeztetettek száma. Kiemelte, hogy 100 ezerrel kevesebben élnek a szegénységi küszöb alatt, arányuk 13,5 százalékra csökkent.  Arról is beszélt, hogy négy év alatt felére, 14 százalékra mérséklődött azok aránya, akiknek nehézséget jelent a váratlan kiadás, vagy a lakás kifűtése.
Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szegénység is csökkent, mert kevesebb a munkanélküli, a mélyszegénységben élők száma pedig 465 ezerről négy év alatt 114 ezerre esett.

Czibere Károly elmondása szerint fontos előrelépés, hogy a romák körében is javult a jövedelmi helyzet, de még mindig magas a nélkülözök száma.
A javuló adatok hátterében az államtitkár szerint a foglalkoztatás bővülése, a jövedelemnövekedés, a rezsicsökkentés és a devizaadósok megmentése is meghúzódik.

A jövőre vonatkozóan az államtitkár az adatok további javulását várja, mert 2017-ben is tovább csökkent a munkanélküliség, és tovább emelkedett a foglalkoztatás, a minimálbér jelentősen nőtt, és a gazdaság növekedése is gyorsul.

Czibere Károly hangsúlyozta nem az ország eladósítása árán javultak az adatok. Mérséklődött a szegénység, miközben az államadósság csökkent - mondta. 

A KSH pénteken tette közzé a háztartások életszínvonala, 2016 című kiadványt, amelyben rámutattak: a teljes lakosság 25,6 százalékát érinti a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata, ami 0,7 százalékpontos csökkenés az előző évhez képest.