Belföld

Totális médiaháborút hirdetett Simicska

Nem tudták vállalni a száznyolcvan fokos fordulatot a médiacég-vezetők

Beadták felmondásukat pénteken Simicska Lajos médiacégeinek vezetői. A tulajdonos dühösen reagált a történtekre, délután kinevezte a Magyar Nemzet új főszerkesztőjét, ügyvezető igazgatóját, a Hír Tv élére pedig ő maga áll.

Száznyolcvanfokos értékrendbeli változtatást kért tőlünk a tulajdonos, mi ezt nem tudtuk vállalni – indokolta lapunknak felmondásukat az egyik leköszönő vezető. Megtudtuk, Simicska Lajos, a cégcsoport tulajdonosa a napokban azt közölte Liszkay Gábor főszerkesztővel, hogy nem elegendő a húsz-harmincszázalékos fordulat a kormánnyal szemben, és aki ezt nem vállalja, el kell távolítani. A főszerkesztő már akkor jelezte, ezt erkölcsi kötelességből nem viszi végig.

Pénteken délelőtt az Mno.hu-n az jelent meg, hogy Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese lelkiismereti okokból benyújtotta le-, illetve felmondását. Újságírókollégáinktól megtudtuk, meglepetésszerűen érte őket is vezetőik döntése. „Mindenki »lefagyott«, nem tudtuk, mi és miért történik” – mondták a Nemzetnél és a Hír Tv-nél.

A lépést a pénteki, az MSZP-hez közel álló Népszavában megjelent Simicska Lajos-nyilatkozat válthatta ki. A reklámadó esetleges kormánypárti változtatásával kapcsolatban Simicska azt mondta, „totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az ötszázalékos reklámadót”. Simicskát – nyilatkozatai alapján – váratlanul érte a cégcsoport vezetőinek lemondása. A Nol.hu-nak azt mondta, „bemegyek és kivágok mindenkit”. A Hir24.hu-nak azt nyilatkozta, kirúg a lapjaitól minden orbánistát, ugyanis szerinte Orbán Viktor keze van a dologban. Azt is kijelentette, olyan embereket ültet a lapok élére, akiket nem lehet megfélemlíteni. Az interjúban trágár kifejezésekkel illette a miniszterelnököt és Bayer Zsoltot, lapunk publicistáját. Az Origónak arról beszélt, „ez a harc nem a pénzről, hanem az elvekről szól, arról, hogy kiszámíthatatlanná válik minden”.

Az Atlatszo.hu-n bejelentette: D. Horváth Gábor lesz a Magyar Nemzet főszerkesztője, az ügyvezető igazgató Tóth Mariann, a Hír Tv elnöke pedig személyesen ő maga, s megvette Liszkay Gábor Magyar Nemzet-es és Hír tévés tulajdonrészét is.

„Ez magán-médiavállalkozás, amelynek van egy belső, munkaügyi vitája” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Klubrádióban. A Fidesznek nincs álláspontja és nem is lesz az ügyben. Hozzátette, Simicska Lajos valóban valamikor közelállt a Fideszhez, de egy ideje eltávolodott tőle. „Van még egy-két ember, akinek van médiaérdekeltsége, elég jelentős, jobboldali emberek. Például Széles Gábor a maga Echo Tv-jével és Magyar Hírlapjával” – magyarázta Kósa.

Széles Gábor, lapunk tulajdonosa a Hir24.hu-nak azt mondta, kizártnak tartja, hogy Simicska tudna ártani a kormányoldalnak. „Az én sajtómmal semmi gond. A Hír tévét pedig helyettesíti majd az M1, és így tovább” – tette hozzá. Szerinte sokan igazolnak át a Hír TV-től is a „királyihoz”, nem fog menni az, hogy Simicska átállítsa médiáját a baloldalra. „Ha nekimegy Orbán Viktornak, akkor ellenzékivé válik, amit a jelenlegi közönsége aligha fog elfogadni” – mondta. Úgy vélekedett, Simicska nagyon veszélyes útra lépett. Nem hiszi, hogy veszélyben Simicska élete, „legfeljebb önmagára veszélyes”.