Belföld

Torna- és konferenciaterem nyílt Kömlődön

Az épületet Balog Zoltán és Steinbach József református püspök adta át

A Kerényi Béla Református Diakóniai Intézmények új épületének felújítása huszonöt milliós pályázati támogatással valósult meg. A létesítményben az intézmény által gondozott súlyosan fogyatékos felnőttek rehabilitációját végzik majd.

komlo
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Steinbach József református püspök a tornaterem átadásán. MTI fotó: Bodnár Boglárka

„Az egyházaknak nyújtott támogatás olyan befektetés, mely visszahat az egész országra és a közösségre" - mondta köszöntőjében a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy a település református közössége tíz év alatt egy visszakapott romos iskolából indulva fogyatékosokat foglalkoztató és gondozó központot hozott létre.

Balog Zoltán hozzátette, egyetlenegy kormány sem lehet sikeres, ha nem találja meg a szövetségeseit, ha nem találja meg azokat, akikkel össze lehet fogni. "Hogyha meg akarjuk találni azokat az embereket, akikkel össze lehet fogni, akkor a lelkükhöz kell eljutni" - fogalmazott.

A miniszter kijelentette, az ország gyarapodása, felemelkedése nem képzelhető el a magyar vidék nélkül: "egy olyan világ jön be a határainkon, amely ellen hiába építünk kerítéseket, azon is átjön az üzenet, mely a nagyvárosokban gondolja el az ember életét, ahol a gyökértelenségben sokkal könnyebben manipulálható".

A református templomban tartott hálaadó istentiszteleten megjelenteket köszöntötte Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának nem lelkész elnöke, majd az országgyűlési képviselő Máté László esperessel a templom kertjében leleplezte a magyar diakonisszák tiszteletére állított emlékoszlopot.

Bogáth István, a helyi református gyülekezet gondnoka az MTI-nek elmondta, a most átadott 300 négyzetméteres konferencia- és tornaterem korábban az önkormányzat üresen álló főzőkonyhája volt, melyet a templom körül lévő, fogyatékosok embereket foglalkoztató és gondozó központ épületei fogtak közre.

A felújított létesítményben végzik majd a gondozottak rehabilitációs testnevelését, valamint itt kaptak javítóbázist az intézmény járművei, melyekkel a támogató szolgálatot látják el.

Kömlőd egyházközsége tíz év alatt 340 millió forint támogatást nyert el. Az összegből foglalkoztatóházat, majd lakóotthont és támogató szolgálatot hoztak létre középsúlyos és halmozottan fogyatékos felnőtteknek, miután 2004-ben az önkormányzattól romos állapotban visszakapták a gyülekezet egykori általános iskoláját.

A településen több mint harminc évig szolgáló lelkipásztorról elnevezett a Kerényi Béla Református Diakóniai Intézményekben negyvenöt embert foglalkoztatnak, egy tucatnyi gondozott lakóotthonban él. Az intézet 18 új munkahelyet teremtett.