Belföld

Többen felvételiznének egyetemre

A legnépszerűbb képzések a gazdálkodás és menedzsment, az óvodapedagógus, a mérnök informatikus, a gépészmérnök és az ápoló

A pedagógusképzésben megvalósított strukturális változás meghozta a várt és kívánt hatást – jelentette ki tegnap Palkovics László oktatási államtitkár. A matematika, az informatikus és a kémiatanári szakokra is egyre többen jelentkeznek.

egyetem
Száztízezernél is többen jelentkeztek (képünk illusztráció) (Fotó: Varga Imre)

A tavalyinál öt százalékkal többen, 111 162-en jelentkeztek idén felsőoktatási intézményekbe – közölte az oktatási államtitkár a tegnapi sajtótájékoztatón a távirati iroda tudósítása szerint. Palkovics László elmondta: első helyen alapképzésre 72 371-en, osztatlan képzésre 11 201-en, felsőoktatási szakképzésre 6440-en, mesterképzésre 21 150-en pályáznak. Állami ösztöndíjas képzésre 95 883-an, önköltséges képzésre 15 279-en jelentkeztek, az előbbi adat öt, az utóbbi hat százalékkal magasabb az előző évinél.

Az államtitkár kiemelte a gazdaságtudományok és a pedagógusképzés területén bekövetkezett növekedést. Gazdaságtudományokra a diákok 17, műszaki képzésekre 14, pedagógusképzésre 13 százaléka nyújtott be kérelmet. Nincs változás az orvos- és egészségtudomány, valamint az informatika iránti érdeklődésben, előbbire a diákok kilenc, utóbbira nyolc százaléka pályázik idén is. A legnépszerűbb alapképzések a gazdálkodási és menedzsment, az óvodapedagógus, a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki képzés, valamint az ápolás és betegellátás volt.

A pedagógusképzésben megvalósított strukturális változás meghozta a várt és kívánt hatást – összegzett Palkovics, hozzátéve, a matematika, az informatikus és a kémiatanári szakokra is egyre többen jelentkeznek, köszönhetően az elindított ösztöndíjprogramnak. A duális képzésben az eltelt egy év és a mintaprojektek oda vezettek, hogy 24 felsőoktatási intézmény hatszáz céggel együttműködve mintegy háromszáz meghirdetést tett közzé. E képzési formára is egyre többen adnak be kérelmet: nőtt az első helyes jelentkezések száma az agrár-, a gazdaságtudomány, az informatika, a műszaki területeken. A legnépszerűbb intézmény az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amelyet a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem követ. A hallgatók egyre növekvő mértékben preferálják a magyar felsőoktatási rendszert – értékelt az államtitkár.

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke arról beszélt, a felsőoktatásba jelentkező 111 ezres létszám 66 százaléka a most érettségiző korosztály, emellett nagyon komoly eredmény az ötszázalékos bővülés az első helyes jelentkezéseknél. Felsőoktatási szakképzésre átlagosan tíz százalékkal többen adtak be kérelmet. A jelentkezők átlagéletkora 24 év, a leggyorsabb kitöltés 5 perc 44 másodpercig tartott.
Április közepétől ellenőrizhetők a benyújtott dokumentumok, július 12-ig lehet a módosítás. Július közepétől lesz elérhető a jelentkezők pontszáma. A ponthatárokat várhatóan július 26-án állapítják meg.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom