Belföld

Több választás elmarad

Polgármesteri és nemzetiségi megméretttetések nem lehet megtartani

Egy hét múlva lesz az önkormányzati és nemzetiségi választás. A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, awww.valasztas.hu vasárnapi adataiból kiderül: négy polgármester- és két képviselőtestületi választás marad el jövő vasárnap, a nemzetiségeknél pedig 566 települési és négy megyei választást nem lehet megtartani.

Jelölt hiányában nem lehet polgármester-választást tartani a Zala megyei Valkonyán, a Vas megyei Daraboshegyen, valamint Tanakajdon, és a Tolna megyei Aparhanton. Négy évvel ezelőtt minden településen lehetett tartani megmérettetést. 
Ugyancsak elmarad a képviselőtestületi választás a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon, ahol nem indult annyi jelölt, amennyit meg lehetne választani. 
Négy évvel ezelőtt mindössze 21 települési nemzetiségi választást nem lehetett megtartani, ez a szám most 566. Az NVB 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki, azonban csak 2149 tartható meg. A választást ugyanis nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve akkor sem lehet megtartani, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben. 
Az NVB 64 területi nemzetiségi választást írt ki, a vasárnap reggeli adatok szerint ezek közül csak 60 tartható meg: Zala és Vas megyében a német, Győr-Moson-Sopron megyében a szlovák, Bács-Kiskun megyében a román nemzetiség területi szintű választása marad el.