Belföld

Több támogatás rehabilitációs foglalkoztatásra

Jövőre 34,3 milliárd forintos pályázati támogatást nyújt rehabilitációs foglalkoztatáshoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az idei támogatásnál 5,3 milliárddal többet – jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tegnap.

Czibere Károly beszámolója szerint az idén már harmincezernél több megváltozott munkaképességű embernek tudnak védett körülmények között munkát adni, hétezren közülük tranzitfoglalkoztatásban vesznek részt. Ennek az a célja, hogy felkészítés után ki tudjanak lépni a nyílt munkaerőpiacra – mondta. Emlékeztetett, a kormány 2012-ben átalakította a rehabilitációs foglalkoztatás rendszerét, és új finanszírozás lépett életbe, amely több módon ösztönzi a munkáltatókat arra, hogy fogyatékos, megváltozott munkaképességű embereket alkalmazzanak. Ennek hatására az elmúlt években csaknem kétszeresére, nyolcvanezerre nőtt a valamilyen foglalkoztatási formában részt vevő megváltozott munkaképességű emberek száma.

A sajtótájékoztatón Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselő azt közölte, hogy a november 1-jén hatályba lépő új közbeszerzési törvényhez „történelmi jelentőségű” módosító indítványt nyújtottak be, amelynek lényege, hogy mentesül a törvény hatálya alól az uniós értékhatárig a védett munkahelyeken, megváltozott munkaképességű emberek által előállított áruk vagy szolgáltatások beszerzése. Ez az adminisztratív segítség nagyban elősegítheti majd az áruk értékesítését – tette hozzá.