Belföld

Több mint ezerkétszáz beteg „tűnt el” a várólistákról

A legtöbben még mindig szürkehályog-műtétre várnak Magyarországon, az augusztus eleji adatok szerint tízezer-háromszáz páciens szerepelt a listán

Jelentős mértékben sikerült csökkenteni a nyáron a várólisták hosszát a legfrissebb statisztikák szerint. A leghosszabb ideig a gerincstabilizáló műtétekre kell várniuk a betegeknek, a legkevesebbet pedig a sárospatakiak várnak szürkehályog-műtétre: mindössze két nap telik el a beavatkozásig.

egynapos-beavatkozás
Tavaly sok műtétet végeztek el egynapos beavatkozás keretében (Fotó: Hegedüs Róbert)

Míg júliusban összesen több mint huszonnyolcezer-hétszázan szerepeltek valamilyen egészségügyi várólistán, augusztusra már csupán huszonhétezer-ötszázan várakoztak valamilyen műtétre. Vagyis, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint egy hónap alatt több mint ezerkétszázötven beteg „tűnt el” a várólistákról. A NEAK adatait a Világgazdaság idézi, ennek alapján a legtöbben még mindig szürkehályog-műtétre várnak Magyarországon, az augusztus eleji állás szerint tízezer-háromszáznégyen. Ugyanakkor számuk egy hónap alatt majdnem háromszázzal csökkent, de kiderült az is, hogy erre a beavatkozásra átlagosan kilencvenhét napot kell várni, s ez pont eggyel kevesebb, mint júliusban, amikor kilencvennyolc napos türelmi időt regisztráltak.

A NEAK adatai szerint tavaly több mint nyolcvankilencezer hályogműtétet finanszíroztak. A beavatkozás fedezetének egyébként az egészségügyi büdzsében nincs felső korlátja. A tavalyi műtétekből hetvenhatezer-nyolcszázat egynapos ellátásként végeztek el, az összes beavatkozás pedig az egészségbiztosítónak körülbelül 12,7 milliárd forintba került.

Az alapkezelő összesítése szerint jelenleg Magyarországon a leghosszabb ideig, négyszázötvenegy napig a gerincstabilizáló műtétekre kell várni, csípő- és térdprotézis-beültetésre pedig majdnem egy évet. Szívkatéterezés miatt összesen hatszázhuszonkét beteg szerepel várólistán, nekik százhatvanhárom napot kell várniuk arra, hogy elvégezzék a beavatkozást.

Az országon belül is fellelhető azonban eltérés a várólisták hosszát illetően. A statisztika szerint például a szürkehályog-műtéteknél a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban telik el a legtöbb idő a beavatkozásig – háromszáztizenhat nap –, ahol négyszáznegyvenen szerepelnek a listán.

Ugyanerre a műtétre a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban is több mint háromszáz napot kell várni, az észak-közép-magyarországi térséghez tartozó intézményben augusztusban kétszázöt beteg volt a várakozók listáján. A legkevesebbet a sárospatakiaknak kell műtét előtt várniuk, itt két nap alatt sorra kerülhet a beteg.