Belföld

Több kvótareferendummal kapcsolatos döntést hozott az NVB

A testület elutasította az MSZP tervezett rendezvénye miatti kifogást

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) számos döntést hozott a vasárnapi kvótanpszavazás ügyében. Például elutasította az MSZP tervezett rendezvénye miatti kifogást és súlyosab jogsértőnek találta az MKKP applikációját.

Az NVB elutasította az MSZP tervezett rendezvénye miatti kifogást

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az MSZP vasárnapra Budapestre tervezett rendezvénye miatti kifogásokat pénteken, mivel az ellenzéki párt elállt a rendezvény megtartásától. Az NVB-hez két kifogás is érkezett, mert az MSZP október 2-ára a Vörösmarty térre rendezvényt szervezett, és ez a kifogástevők szerint választási gyűlés, olyat pedig nem lehet a szavazás napján tartani. Az NVB - egyhangú döntéssel - azért utasította el a két kifogást, mert az ellenzéki párt szeptember 28-án elállt a demonstráció megszervezésétől, és visszavonta a rendőrségen tett bejelentését is. Az NVB szerint így a kifogás elbírálásakor már nem állt fenn a jogszabálysérelem. Az ülésen a határozathozatal előtt vita bontakozott ki arról, hogy az MSZP tervezett rendezvénye - amelyet a szervezők családi napnak neveztek - egyáltalán választási gyűlésnek tekinthető-e, hiszen nem feltétlenül tartozik minden aznapi gyülekezés ebbe a kategóriába. A tagok végül 6:3 arányban úgy látták, hogy a lemondott demonstrációt tartalma szerint választási gyűlésnek lehet tekinteni.

A Civil Ellenzéki Kerekasztal fecsúti rendezvénye jogsértő

Az NVB megállapította, hogy a Civil Ellenzéki Kerekasztal által vasárnapra, Felcsútra hirdetett videós séta - mivel az az NVB többségi álláspontja szerint az választási gyűlésnek tekinthető - megsérti a jogszabályt, amely szerint a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani. A bizottság egyúttal felhívta a szervezőt, hogy tartózkodjon a további jogsértéstől.

Súlyosan jogsértő az MKKP mobilapplikációja

Súlyosan jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) mobiltelefonos applikációja, amely érvénytelen szavazásra és a szavazólapok fényképének megosztására hívja fel a választópolgárokat - állapította meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület az ügyben büntetőfeljelentést is tesz. Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, az MKKP internetes oldalán, közösségi oldalán, és internetes oldalán hirdeti a "Szavazz érvénytelenül!" mobilapplikációt, ezzel a párt arra hívja fel a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és a szavazólapuk képét osszák meg az applikáció segítségével. Ez a beadványozó szerint jogsértő.

Patyi András, az NVB elnöke a döntési javaslat előterjesztésekor úgy fogalmazott, az érvénytelen szavazatok megosztására készített applikáció már túlmegy azon a határon, amit "viccként" lehet elkönyvelni a kampányban, a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni. A bizottsági tagok egyetértettek abban, az applikáció a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas. 

Az NVB ezért egyhangú döntéssel megállapította, hogy az MKKP a "Szavazz érvénytelenül!" applikációval megsértette a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel az alaptörvényben deklarált, a választások tisztaságának alapelvét.  

Társadalmi, nem politikai célú hirdetést közölt a TV2

Az NVB szerint nem politikai, hanem társadalmi célú reklámnak számít az, a TV2-ben többször elhangzott hirdetés, amelyben többen vallanak részvételükről a vasárnapi népszavazáson. A testület 7:2 arányban meghozott határozata szerint a "Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án" üzenete nem politikai célú, hanem közérdekű, ezért nem tekinthető a kormány kampánytevékenységének. A kifogást benyújtó szerint a hirdetés megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a TV2, mint amennyi a jogszabályok szerint járna. A beadványozó ezért a jogsértés megállapítását, eltiltást, továbbá bírság kiszabását indítványozta

Patyi András, az NVB elnöke emlékeztetett rá: a bíróság szerint a kormány jogosítványa az általa kezdeményezett népszavazás kampányában kiterjed arra, hogy tájékoztasson, részvételre bíztasson, valamint hogy a választói akarat irányát befolyásolja. A választói akarat irányának befolyásolása politikai reklám, a tájékoztatás és részvétel társadalmi célú reklám - mondta Patyi András.  

Jogsértő az újpesti jegyző levele

Jogsértőnek ítélte pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az újpesti jegyzőnek a népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdító levelét. Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, a IV. kerületben ételcsomagot osztottak, a csomagban pedig benne volt Tahon Róbertnek, az újpesti jegyzőnek a levele, amiben a vasárnapi népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdított. 

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, állapítsák meg, hogy a jegyző a levéllel megsértette a választás tisztaságára, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket, és tiltsák el a jegyzőt a további jogsértéstől. Mint mondta, a helyi önkormányzatok népszavazási kampányban való részvétele kapcsán a Kúria kifejtette, hogy a helyhatóságok a népszavazási kampányban részt vehetnek, akár a részvételre buzdításon túl is. Ugyanakkor - tette hozzá - a jegyző a helyi választási iroda, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője is, ezért a kampánytól távol kell magát tartania. Patyi András kitért arra, hogy a jegyző a levélben nemcsak a részvételre buzdít, "hanem a részvétel mellett a meghatározott irányú szavazásra is történik utalás", ez pedig sérti a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét. Az NVB egyhangú döntéssel megállapította a jegyző jogsértését. 

Győrújfalu polgármesterének felhívása három választási alapelvet sértett

Győrújfalu polgármestere három választási alapelvet is megsértett azzal, hogy egy felhívásában a népszavazási részvételt kormányzati fejlesztési források megszerzésével hozta összefüggésbe - döntött pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület egyhangú határozata szerint Nagy Imre Attila megsértette a választások tisztasága, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás és az önkéntes részvétel választási alapelvét. Az NVB a polgármestert - a kifogást benyújtó magánszemély kezdeményezésére - eltiltotta a további jogszabálysértéstől. A testület szerint azonban a polgármester felhívása a bűncselekmény szintjét nem éri el, ezért nem kezdeményeztek feljelentést.

Patyi András NVB-elnök emlékeztetett arra, hogy a Kúria legutóbbi végzése szerint nincs olyan elvi alap, amely alapján a helyi önkormányzatok nem, de a kormány, civil szervezetek, egyházak, parlamenti és nem parlamenti pártok, azaz mindenki más - kivéve a természeténél fogva semleges állami szerveket, mint az igazságszolgáltatás, Magyar Nemzeti Bank, önálló szabályozó szervek, autonóm jogállású államigazgatási szervek, ügyészség  - kampánytevékenységet folytathatnak. Sőt - idézte Patyi András a Kúria végzését - a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez - amennyiben azt a kormány kezdeményezte - szükséges is lehet annak ismerete, hogy helyi önkormányzatok többsége a kormánnyal egyetért-e, a más véleményekkel versengő kormányzati álláspont a közhatalmat gyakorló állam egységes, vagy éppenséggel nagyon is megosztott álláspontja. Az NVB elnöke szerint ugyanakkor az, hogy a polgármester úgy hívjon fel részvételre és "nem" szavazatra, hogy a helyi önkormányzat által elérhető fejlesztési források elérését a választási részvételtől és az eredménytől tegye függővé, és a források ellehetetlenülésével presszionálja a választópolgárokat, az nem egyezik a választási alapelvekkel.