Belföld

Tisztázatlan, hogy mi lehet a vége egy hazánk ellen indított eljárásnak az Alapjogokért Központ szerint

Nincs kialakult joggyakorlat

Jelenleg tisztázatlan, hogy a Sargentini-jelentés elfogadása esetén az Európai Parlament által megindított 7-es cikkely szerinti eljárás is elvezethet-e a szavazati jog felfüggesztéséhez – hívták fel a figyelmet az Alapjogokért Központ elemzői, hozzátéve, hogy nem mindegy, hogy a 7-es cikkelyben foglaltakat egy kétlépcsős eljárásnak vagy két teljesen külön eljárásnak fogjuk-e fel.

Szánthó Miklós 20180912
Az egyik felfogás szerint az Európai Parlament által indított eljárás nem járhat szankcióval – mondta Szánthó Miklós (Fotó: MH)

Ahogy Szánthó Miklós, a központ igazgatója elmondta, az egyik felfogás szerint az EP által indított eljárás nem járhat szankciókkal, csupán arra nyújt lehetőséget, hogy végül a miniszterek tanácsa esetleg megállapítsa, fennáll-e a veszélye annak, hogy hazánk megsérti az uniós értékeket. Az Európai Unió szerződése szerint azonban mielőtt ilyen megállapítást tenne, meghallgatja az érintett tagállamot és ajánlásokat tehet neki. A másik felfogás szerint – amely egységes eljárásnak tekinti a folyamatot – az eljárást az EP, az Európai Bizottság vagy a tagállamok egyharmada indíthatja el, amely szintén a miniszterek tanácsához kerülhet, majd végül az állam- és kormányfők tanácsánál köthet ki, amely felfüggesztheti az adott tagállam szavazati jogát. Ehhez azonban egyhangú döntésre van szükség, amely az elemzők szerint elképzelhetetlen, nemcsak a sokat emlegetett és valószínűsíthető lengyel vétó, hanem más tagállamok nem szavazata miatt is. Az elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy a hetes cikkely szerinti eljárást még sosem próbálták ki élesben, így kialakult joggyakorlat sincs ebben a kérdésben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom