Belföld

Teljesen megújul a Fidesz székháza

Rendbe teszik, modernizálják a Lendvay utcai központot, a következő választások előtt már innen szervezhetik a kampányt

„Szeptember végéig felújítjuk a Lendvay utcai székházunkat” – mondta lapunknak Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke. Kifejtette, funkciójában is bővül majd, a kapcsolattartás, illetve a közösségépítés központja lesz a székház. A terv az, hogy a 2018-as kampányt már innen irányíthatják, lesz benne ötvenfős, modern sajtókonferencia-terem is – tette hozzá.

Kubatov
Kubatov Gábor: Mi nem eladjuk a székházunkat, mint például az MSZP, hanem ellenkezőleg, felújítjuk azt (Fotó: Nagy Balázs)

– Elég rossz állapotban van a Fidesz Lendvay utcai székháza. Mi lesz a patinás központjukkal?

– A rendszerváltozás óta, amikor a Fidesz tulajdonába került a székház, nem történt nagyobb felújítás, csak toldozgatták-foltozgatták az épületet. Most jutottunk el odáig, hogy – a francia UMP és az amerikai republikánusok központjainak mintájára – modern székházzá alakítjuk át, természetesen az épület eredeti stílusán nem változtatva, a Lendvay utcai irodaházunkat. Nem lesz már omlásveszély a Dózsa György úton. Mivel a közeli Városliget és a Hősök tere is megújul, kormánypártként nem hagyhatjuk, hogy egy romos épület rontsa az összképet.

– Mit tudnak az amerikai és francia székházak, amit a Fideszé jelenleg nem?

– A közösségépítés és a kapcsolattartás színterei, míg a Lendvay utcai épület a jelenlegi állapotában még egy sajtótájékoztató megtartására sem alkalmas. Ezen változtatunk most, egy ötvenfős, modern sajtókonferencia-termet is kialakítunk. Különféle kisebb pártrendezvények, fórumbeszélgetések megtartására is alkalmassá tesszük az épületet. A legközelebbi választások idején nagy valószínűséggel már nem kell külső kampányközpontot sem keresnünk, a Lendvay utca erre is alkalmassá válik.

– Ki végzi majd a kivitelezést?

– Odafigyeltünk arra, hogy transzparens legyen a folyamat, meghívásos pályázatot hirdettünk. Feltételként az szerepelt, hogy magyar vállalkozóknak kell elvégezniük a felújítást. Négy cég jelentkezett a feladatra, közülük azonban csak hárman adtak be érvényes pályázatot. Az elbíráláskor két döntő szempontot, a határidőt és az árat vettük figyelembe. Az ajánlatok felbontását és kiértékelését közjegyző előtt végeztük.

– Említette a határidőt. Mikorra újul meg az épület?

– Szeptember végére el kell készülni a munkával. Ez azt jelenti, hogy mindössze hat hónapja van az építőnek. Nemcsak a belső tereket, hanem a tetőt, továbbá a külső vakolásokat is rendbe kell tenni. Az épület homlokzatán is több helyen visszaállítjuk az eredeti állapotot. A ház eredeti stílusán, hangulatán ugyanakkor nem változtatunk, ezek megőrzése is legalább annyira fontos számunkra, mint a felújítás maga. Természetesen eközben a biztonsági szempontokat is szem előtt tartjuk. De néhány meglepetéssel is készülünk, aki kíváncsi, ősszel majd megnézheti.

– Mennyibe kerül a felújítás?

– Négyszázhatvanmillió forintos költséggel számolunk, ezt részint a tartalékainkból, részint hitelből finanszírozzuk. Az idei az első olyan év, amikor a költségvetésünk már lehetőséget ad a fejlesztésekre. Ez úgy valósulhat meg, hogy a párt az elmúlt években minden hitelét törlesztette. Tehát mi nem eladjuk a székházunkat, mint például az MSZP, hanem ellenkezőleg, felújítjuk azt. Ez is azt bizonyítja tehát, hogy a Fidesz felelősen és takarékosan működik, illetve gazdálkodik. 

– A közelmúltban az Egyesült Államokban járt. Mit tud majd a Fideszben hasznosítani abból, amit a jelenleg is zajló amerikai előválasztási kampány során tapasztalt?

– Az amerikai tanulmányút során az volt számomra a legérdekesebb, hogy a republikánus elnökjelöltek milyen új eszközökkel tartják a kapcsolatot a választókkal, hogyan tudják személyesen és rendkívül célzottan megszólítani a szavazókat. Döntő kérdés ugyanis a forma, különösen is az, hogy milyen módon kérik ki az emberek véleményét egy-egy konkrét ügyben. Amerika mindig előrébb járt ebben, mint Európa, elég csak a Facebookra vagy éppen a Twitterre gondolni. Ezért is tudatos a magyar kormány részéről a nemzeti konzultációk sorozatának elindítása, mert a legfontosabb kérdésekben megkérdezzük a választók véleményét, és ezek alapján hozunk döntéseket. Egyébiránt izgalmasan alakul mind a republikánus Donald Trump–Ted Cruz-, mind a demokrata Hillary Clinton–Bernie Sanders-összecsapás. Bárki nyeri is ezeket a mostani párbajokat, az igazi erőpróba csak ezután jön a megválasztott jelöltek számára. Rendkívül nagy „meccs” lesz a novemberi elnökválasztás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom