Belföld

Tarlós egy éven belül érzékelhető eredményt kíván elérni a repülőtéri zajterhelés ügyében

A távlati terv egy kisebb repülőtér építése, amely fogadhatná a teherforgalmat, valamint a fapados légitársaságok repülőgépeit

Tarlós István egy éven belül érzékelhető eredményt kíván elérni abban, hogy mérséklődjön a Liszt Ferenc repülőtér okozta zajterhelés, a rövid távú javaslatok között szerepel az éjszakai repülési tilalom bevezetése.

A főpolgármester hétfőn az Echo Tv Napi aktuális című műsorában rövid távú javaslataik között említette, hogy módosítsák a zajterhelések értékelését, a zajmérést a Budapest Airporttól a Nemzeti Közlekedési Hatóság vegye át, valamint a személyszállító gépeket érintően éjszakára - a mélyalvási időszakban, éjfél és hajnali öt óra között - teljes körű repülési tilalmat vezessenek be.

"Erre van remény", Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel egyetértenek, a Budapest Airport "tárgyalóképes" - mondta Tarlós István, majd úgy fogalmazott: "ebben szeretnék én egy éven belül konkrét, érzékelhető eredményt felmutatni".

Tarlós István megjegyezte, hogy távlati terv egy kisebb repülőtér építése, amely fogadhatná a teherforgalmat, valamint a fapados légitársaságok repülőgépeit.

A harmadik ciklusára készülő városvezető az őszi főpolgármester-választásról szólva arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a megbízást elvállalta, "bemegy mégegyszer a ringbe".

 "Övön alul nem ütök, de aki bejön velem a ringbe, annak fel kell készülnie, mert sportszerű körülmények között nyilván ki akarom ütni" - fogalmazott Tarlós István.

Mint mondta, nem tart az ellenfeleitől, hiszen neki a legkevesebb a vesztenivalója a választáson. Karriert nem épít, problémákat akar megoldani - hangsúlyozta Tarlós István, aki szerint a fő kérdés, hogy a mai viszonyok figyelembevételével mit tud elérni ma "egy felszínen lévő esetleges ellenzéki főpolgármester, azon kívül, hogy néhány száz embert felvezet a karmelita külső kerítéséig, és ott helyesírási hibáktól hemzsegő táblákat emelget".

Tarlós István kitért arra is, hogy a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén, a költségvetési vitában az ellenzék másfél órán keresztül "orbánozott és tarlósozott". Mint mondta, álmában sem számított arra, hogy választási évben az egész baloldali ellenzéknek - "Karácsony Gergőstől, Horváth Csabástól" - egyetlen egy módosító javaslata nem volt a büdzsé tervezetéhez. Horn Gyulához, Kovács Lászlóhoz és Lendvai Ildikóhoz képest "a baloldali ellenzék az NB I-ből a megyei első osztályba esett vissza" - jegyezte meg Tarlós István.

Szavai szerint a választáson majd a budapestiek eldöntik, hogy olyan főpolgármester kell, aki "semmit nem tud elintézni, de örökös háború van, vagy kell valaki, aki folytatja azt, amit megkezdett".

 A Fővárosi Közgyűlés által február 20-án jóváhagyott költségvetést végrehajthatónak és stabilnak nevezte Tarlós István, aki rámutatott arra is, hogy amikor az egészségügyet és az oktatást az egész országban az állam magához vette, akkor a főváros költségvetése kevéssel 300 milliárd forint fölé esett vissza, de ma már az összeg újból közelíti a 400 milliárdot, miközben az előbbi két ágazat továbbra is az államnál van.