Belföld

Tarlós: A médiának tájékoztatnia kell manipuláció helyett

A főpolgármester átadta a Csengery Antal-díjakat

A sajtó akkor teljesíti jól a feladatát, ha képviselői maguk is hiszik, hogy a hiteles tájékoztatással és átgondolt véleményformálással a közösségért tesznek, "tömegtájékoztatnak és nem tömegmanipulálnak" - mondta a főpolgármester csütörtökön Budapesten, a Csengery Antal-díjak átadásán. 

tarl-cseng576
Tarlós István főpolgármester (k), valamint a Csengery Antal-díjjal elismert Jolsvai András író, újságíró (b), Balogh Gábor, a Csepel.infó hírblog  szerkesztője (b2), Huth Gergely, a Pestisrácok.hu főszerkesztője (j3), Kakukk L. László, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője, műsorvezetője (j2) és Bándy Péter újságíró, a Magyar Demokrata hetilap vezető szerkesztője (j) a díj ünnepélyes átadásán - MTI/Balogh Zoltán

Tarlós István a szabad sajtó napja alkalmából tartott díjkiosztón hangsúlyozta, a digitális technológiák terjedése számos változást hozott az újságírásban. Ezek legfontosabb pozitív hozadékaként a gyorsaságot, naprakészséget nevezte, míg negatív változásként a szakmai tudósítást nélkülöző, kontroll nélküli, megalapozatlan hírek számának növekedését említette. 

Kiemelte, a választási években mindenki különösen megtapasztalhatja a tények háttérbe szorítását, a "vágyvezérelt újságírást". 

A főpolgármester szerint a sajtó akkor szolgálja közönségét, ha objektív, ellenőrzött híreket közvetít, hangja kiegyensúlyozott, tárgyilagos és nem elfogult. 

A minőségi újságírás a tények és értékek jegyében születik, ebben pedig Csengery Antal reformkori publicista életműve a mai nemzedékeknek is példa lehet - mutatott rá Tarlós István. 

Hangsúlyozta, a Csengery Antal-díj kitüntetettjei segítséget nyújtanak abban, hogy a főváros döntéshozóinak tervei, beszámolói eljussanak a közvéleményhez, valamint közreműködnek abban is, hogy a politikusok tájékozódjanak a budapestiek véleményéről, "saját városépítő munkájuk minőségéről". 
A Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése alapján a Csengery Antal-díjat idén Bándy Péter, a Magyar Demokrata vezető szerkesztője; Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője; Jolsvai András író, újságíró; Kakuk L. Tamás, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője, műsorvezetője; a Csepel.info hírblog szerkesztősége vehette át.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom