Belföld

Támogatás vagy alapbéremelés közül választhatnak a szakorvosok

Az egyedi esetek helyes kezelése miatt dönthetnek az érintettek

Felkínálja a választás lehetőségét a szaktárca azoknak az egészségügyi munkavállalóknak, akik korábban a fiatal szakorvosok támogatásában részesültek, így dönthetnek, hogy a támogatást vagy az alapbéremelést szeretnék - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerdán a távirati irodával.

A közlemény szerint a tárca és a szakszervezetek képviselői a napokban tartott egyeztetésen megállapodtak abban, hogy azoknak a dolgozóknak van választási lehetőségük, akik szeptember 1-je előtt kaptak ilyen támogatást.

Erre azért van szükség, mert a támogatásban részesülő munkavállalók helyzetének áttekintésekor a tárgyalópartnerek megállapították, hogy a Magyar Államkincstár által számfejtett bérek húszmillió forinttal haladták meg a korábbi időszakét, tehát összességében jobban jártak a dolgozók, mint a támogatás idején, azonban egyedi esetek lehetnek ettől eltérőek. 

Azoknak a szakorvosoknak az esetében, akik az alapbéremelést és azzal együtt a mozgóbérek növekedését választják, a munkáltató havonta megvizsgálja, hogy van-e a bérelemek között eltérés. Ha a dolgozó kevesebb bért kap, korrekcióra lesz lehetőség. A munkáltató a kompenzációt a tárgyhavi munkabér kifizetéssel egyidejűleg utalja, így mindenki emelt bért vihet haza - tették hozzá.

Közölték azt is, a felek megegyeztek abban is, hogy az alapellátás területén a védőnők finanszírozásával kapcsolatos problémákhoz hasonlóan meg kell vizsgálni, milyen teendők merülnek fel az alapellátó fogorvosok, iskolaorvosok esetében. Ezen túlmenően megállapodtak abban, hogy áttekintik az egészségügyi tevékenységet végző, de nem egészségügyi besorolásban dolgozó munkavállalók helyzetét - áll a közleményben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom