Belföld

„Talán hintázott a székén Hadházy”

Folytatódnak a fegyelmi ügyek az LMP-nél, kiderülhet, ki szivárogtatta ki a Sallaiék csatájáról készült hangfelvételt

Az LMP-ből kiszivárgott hanganyag szinte biztosan nem a hivatalos jegyzőkönyvi felvétel, ezt valaki titokban rögzítette – mondta lapunknak a párt etikai bizottságának elnöke.

Folytatódnak ma a fegyelmi tárgyalások az LMP-ben, többek közt Hadházy Ákos és Sallai R. Benedek ügye is. Hadházy ellen azért indult eljárás, mert a vezetőség tudta nélkül egyeztetett választási visszalépésekről, Sallai ellen pedig azért, mert nekitámadt Hadházynak a fegyelmi bizottság ülésén. Az erről készült hangfelvételt a héten szivárogtatta ki valaki az LMP-ből, Sallai volt munkatársa, Polgár Emese nevével visszaélve.

Sallai dühösen elindult Hadházy felé, és valahogy elsodorhatta, majd feldúltan kiment a teremből, „de biztosan nem ütött, nem kezdett el verekedni” – mondta lapunknak az LMP etikai bizottságának elnöke. Moldován László szemtanúja volt az esetnek, ő az, aki a felvételen Sallai keresztnevét kiabálja. Hadházy a székével együtt felborult, de ehhez az is hozzájárulhatott, hogy talán hintázott rajta – tette hozzá. Közölte, megérti, hogy Sallai provokációként élte meg, ha Hadházy lemosolyogta miközben beszélt, hiszen, ha egy vita hevében feldúltan beszélő emberre gúnyosan néznek, az idegesítő lehet.

Megkérdeztük Hadházy Ákost, ki szivárogtatta ki a hanganyagot, mire úgy reagált, nem ő rögzítette, és nem is ő hozta nyilvánosságra azt. Korábban elmondta, minden pártülésről hivatalos hangfelvétel készül. Ezt Moldován is megerősítette, de szerinte biztos, hogy a kikerült hanganyag nem ezzel azonos, hanem valaki titokban rögzítette. Az LMP-ben vizsgálják, ki lehet a szivárogtató, és ha kiderül, biztosan fegyelmi ügy lesz belőle – tette hozzá. Közölte, a felvételeket várhatóan szombaton hasonlítják össze.

Az LMP tegnap alakította meg kilenctagú frakcióját, amelynek vezetője Szél Bernadett, helyettese Demeter Márta, Keresztes László Lóránt és Schmuck Erzsébet lesz. A frakcióhoz csatlakozik Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli politikusa is. Gémesi György, aki az LMP listájáról jutott be, lemond mandátumáról, helyét Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere veszi át. Hadházy Ákos tegnap közölte, tisztséget sem a pártban, sem a frakcióban, sem a parlamentben nem fog betölteni.