Belföld

Taktikai játszmák az LMP-ben

Ugyanolyan belső harc folyik most informátorunk szerint, mint a 2013-as pártszakadás előtt

Több, fegyelmi eljárás alá vont LMP-s érdeke, hogy a májusi tisztújításig ne szülessen döntés az ügyükben, mert így akár következmények nélkül is megúszhatják.

LMP 20180424
Ungár Péter, Szél Bernadett és Hadházy Ákos az ellenzéki egyeztetés után (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

Szombaton folytatódnak a párton belül elindult fegyelmi tárgyalások – mondta LMP-s forrásunk. Ismert, az LMP-ben több politikus ellen is fegyelmi eljárás folyik. Hadházy Ákos lemondott társelnök és Ungár Péter elnökségi tag ellen azért indítottak eljárást, mert a párt elnökségének felhatalmazása nélkül, a döntéshozó testületek határozatai ellenére visszalépésekről egyeztettek az MSZP-vel, hat képviselőjelölt ellen pedig visszalépések miatt. Sallai Róbert Benedekkel, az LMP titkárával szemben szintén eljárás indult, miután a párt etikai bizottságának ülésén nekitámadt Hadházynak, aki szerinte provokálta őt.

Az LMP-ben a választások után felerősödött a párt korábbi különutas politikáját támogatók és a többi ellenzéki párttal való együttműködést támogatók konfliktusa. Schiffer András alapító társelnök szerint az Sallai és Hadházy közti incidens is a párton belüli értékkonszenzus felbomlásának része.

Belső forrásunk szerint az LMP-ben ugyanolyan harc zajlik, mint 2013-ban a pártszakadás előtt. A pártban többen aggódnak, hogy a fegyelmi eljárásokban nem születik döntés a május végén tartandó tisztújító kongresszusig, amelyen a fegyelmi és az etikai bizottságok tagjait is újraválasztják. Ha nem zárulnak le az eljárások, azokat az új bizottságok tárgyalják majd tovább, és a végeredményüket befolyásolhatja, kik ülnek a testületekben. A fegyelmi eljárás alá vont képviselőknek érdeke az időhúzás, így esélyük lehet arra, hogy következmények nélkül, vagy enyhébb szankciókkal megússzák.

Forrásunk szerint, ha a jelenlegi testületek dönthetnek, Hadházy és a többiek biztosan nem maradhatnak a pártban. Sokan épp ezért több energiát fordítanak arra, hogy érdekeik szerint álljanak fel az új bizottságok, mint arra, hogy az új elnökség összetételével törődjenek. Az LMP jövőjét, a párt politikai irányvonalát komolyan meghatározzák majd a következő hetek belső harcai, és pozíciókért való küzdelmei.

Ungár Péter az MTI-vel közölte, csütörtökön és pénteken tartják alakuló frakcióülésüket Siófokon.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom