Belföld

Születésnapos kiválóságokat ünnepeltek a Sándor-palotában

Kallós Zoltán, Novák Ferenc és Csukás István volt Áder János vendége

Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutatót, a Corvin-lánc kitüntetettjét, Novák Ferenc Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfust, rendezőt és Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költőt, írót szerdán tiszteletvacsorán látta vendégül Áder János köztársasági elnök.

szülibuli áder lead
Áder János köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita (j) a Sándor-palotában, ahol az államfő tiszteletvacsorán látja vendégül Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költőt, írót (b), Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutatót, a Corvin-lánc kitüntetettjét (k) és Novák Ferenc Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfust, rendezőt (j2). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kallós Zoltánt 90., Novák Ferencet 85., Csukás Istvánt pedig 80. születésnapja alkalmából hívta meg a Sándor-palotába az államfő.

A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János 2012-ben azzal a szándékkal teremtette meg, hogy felhívja a figyelmet a tiszteletre méltó értékek megteremtőire és azokra a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek hozzájárulnak Magyarország hírnevének öregbítéséhez.

Ezeken az alkalmakon a köztársasági elnök körbevezeti vendégeit a Sándor-palota történelmi termein, majd együtt megtekintik az épület teraszáról a kilátást. A tiszteletvacsorákon a legnevesebb magyar éttermek és séfek alkotta négyfogásos menüsort szolgálják fel a vendégeknek.

Az államfő eddig tudósokat, sportolókat, művészeket látott vendégül, mások mellett Polgár Judit nemzetközi sakknagymestert, Hosszú Katinka ötszörös világbajnok úszót, Buzánszky Jenőt, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett labdarúgót, Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját és Lech Walesa egykori lengyel államfőt is, de meghívást kaptak a Sándor-palotába már Európa-bajnok szakmunkások is. Legutóbb Törőcsik Marit és Makk Károlyt látta vendégül az államfő tiszteletvacsorán.