Belföld

Szombaton kezdődik az új kampány

A választópolgárok hétfőtől kapják meg az értesítőt

Ma kezdik kézbesíteni a választási értesítőt a több mint nyolcmillió választópolgárnak. Az október 12-i önkormányzati választás kampányidőszaka hivatalosan e hét szombaton kezdődik.

valasztas
Nyolcmillióan kapnak névre szólóan értesítést (Fotó: Horváth Péter Gyula)

E hét szombaton, augusztus 23-án kezdődik el hivatalosan az önkormányzati képviselők választását megelőző kampány. Az új választási eljárásról szóló törvény szerint a korteskedés a voksolást megelőző ötvenedik napon kezdődik, és a választás napjáig, a szavazás befejezéséig tart.

A kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de ezeken is fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhe­lyét, valamint a kiadásért és a szerkesztésért felelősöket. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy párt plakátját, és károkozás nélkül eltüntethető legyen. A plakátot annak kell eltávolítania a választást követő harminc napon belül, aki azt elhelyezte.

Politikai reklámért a közzétevő televízió vagy rádió nem kérhet ellenszolgáltatást. A reklámot közzétenni szándékozó műsorszolgáltatóknak ezt augusztus 23-án 16 óráig kell jelezniük a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A műsorszolgáltatók a jelölőszervezetek politikai reklámjait azonos feltételek mellett tehetik közzé, azokhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. A szavazás napján már nem lehet ilyen reklámot közzétenni. A jogszabály politikai hirdetésnek nevezi az ellenérték fejében, valamely jelölőszervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló és támogatására ösztönző, sajtótermékben, az interneten vagy moziban közzétett tartalmat. A jelöltek és jelölőszervezetek nem részesülnek állami kampánytámogatásban, és nincs is limitálva a kampányra fordítható összeg.

A választási értesítőt ma kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak. A névre szóló küldeményben a Nemzeti Választási Iroda a választás kitűzéséről és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A választáson azok a jelöltek vehetnek részt, akik összegyűjtötték az induláshoz szükséges számú választópolgári támogató ajánlást. Az országgyűlési és az európai parlamenti választáshoz hasonlóan a választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak.

A választáson mintegy 107 ezer, nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező uniós állampolgár is szavazhat, ehhez regisztrációra sincs szükségük. A külföldi állampolgároknak arra is lehetőségük van, hogy a nemzetiségi választáson szavazzanak és arra is, hogy jelöltként induljanak.