Belföld

Szócska Miklós: Magyarország egészségügyi adatnagyhatalom

„Megérkezünk az adatvezérelt és digitális egészségügy korába”

Magyarország egészségügyi adatnagyhatalom - mondta Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának alapító igazgatója az M1-en.

Szócska Miklós elmondta: az általa vezetett központ és másik 35 intézmény vesz részt az új, innovatív módszereket kutató, hétmillió eurós Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2) projektben. A magyar intézmény feladata lesz, hogy az összes egészségügyi adatbányász projekt módszertanát és eredményeit összegyűjtse, és megossza Európa-szerte. 

Az intézetvezető kiemelte: "lassan megérkezünk az adatvezérelt és digitális egészségügy korába".    Ma már adatok képződnek az betegellátás során, a mobiltelefonok elárulják használójukról, hogy hogyan él, mennyit mozog. A telefon akár figyelmezetethet is, hogy ideje volna mozogni, vagy pollenszezon idején jelezheti a közegészségügyi intézetek adatait. Az adatok tehát életet mentenek, egészséget őriznek meg, és emellett közpénzt is megtakaríthatanak a hatékonyabb ellátással - összegzett Szócska Miklós.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom