Belföld

Szimbolikus értékű kétharmad

Szó sincs az államfői jogkörök szélesítéséről

Csak az alkotmánybírók megválasztásához lenne szüksége a Fidesz–KDNP-nek az összes képviselő kétharmadának támogatására, a legtöbb döntéskor a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazatára van szükség.

 „Alkotmányt nem akarunk módosítani” – húzták alá a párt lapunknak nyilatkozó politikusai. Mindezt azért hangsúlyozták, mert a balliberális ellenzék a soron következő két időközi választás (Veszprém és Tapolca) tétjévé emeli a Fidesz–KDNP kétharmados többségének elvesztését. „Valóban szimbolikus a kétharmados többség megtartása, a nyugodt kormányzásra enélkül is megvan a lehetőségünk, hiszen a parlamenti többségünk nagyon szilárd” – mondták lapunk forrásai.

A baloldal kommunikációjában visz­sza-visszatér az a forgatókönyv, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben, amikor Áder János köztársasági elnök mandátuma lejár, államfővé kívánja magát választatni, és ezért az elnök jogköreit kiszélesítenék. „Erről egyáltalán nincs szó. Jelenleg is erős, kancellári típusú kormányzás van Magyarországon, amit 1994-től Horn Gyula honosított meg. Ez azt jelenti, hogy a kancelláriaminiszter – jelenleg a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János – a miniszterelnök utasításai alapján fogja össze a kormányzást, végzi az operatív munkát. Eszünkben sincs ezen változtatni, ezt az egészet a szocialisták és a hozzájuk köthető médiumok forszírozzák” – fejtették ki kormányzati forrásaink.

Január 19-ig, hétfőig lehet gyűjteni Veszprémben az aláírásokat a feb­ruár 22-i időközi országgyűlési képviselő-választáson való induláshoz. Tegnap újabb négy jelölttel kilencre nőtt a nyilvántartásba vett képviselőjelöltek száma. A helyi választási bizottság nyilvántartásba vette Varga Péter Miklósnét, az Aquila Párt, Szentpáli Kolost, a Magyar Munkáspárt, Varga-Damm Andreát, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt jelöltjét. A függetlenként induló Daróczi Alexandrát nem vették nyilvántartásba, mert nem rendelkezett a szükséges mennyiségű érvényes támogató aláírással.